Umjesto duhana pušimo travu!

U velikom broju slučajeva duhan koji se prodaje na ilegalnom tržištu u Bosni i Hercegovini sadrži “gorivu travu” s dodatkom duhana, pri čemu je sve skladišteno u nečistim uvjetima, podrumima, garažama punim miševa i gljivica, prenosi “Dnevni avaz” riječi Džejne Bajramović, izvršne direktorica za marketing i članice Uprave Fabrike duhana Sarajevo (FDS)

Bajramović također upozoriva na ilegalne proizvođače duhana koji se, prema njenim riječima, koriste svim raspoloživim sredstvima samo da što prije, uz što manje troškova, izvuku novac iz proizvoda koji se prodaje kao rezani duhan.

Naime, građani BiH koji konzumiraju cigarete, nakon nedavnog poskupljenja ovog proizvoda, masovno su počeli kupovati rezani duhan, jer je on na tržištu jeftiniji i do 50 posto.

Bajramović je upozorila na štetnost takvog duhana, naglašavajući kako se on prodaje u ambalaži tipa najjeftinijih PVC vrećica, dodavši kako je neophodno pojačati rad inspekcija da bi se spriječio enormno visok odliv novca.

“I SIPA se treba uključiti u ovaj problem. I Ministarstvo financija treba reagirati da bi se poduzeli konkretni rigorozni koraci na suzbijanju ove pojave koja dobiva razmjere pandemije. Stotine milijuna maraka odlaze crnom tržištu umjesto u državni proračun. Cijela duhanska industrija BiH je na nogama te apelira i pokušava animirati sve, ali do sada, nažalost, bezuspješno” dodala je Bajramović.

Ratko Kovačević, glasnogovornik Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) BiH, kaže da daju punu podršku FDS-u kad je u pitanju poziv građanima da kupuju isključivo duhanske prerađevine obilježene akciznim markicama.

“Takvi proizvodi jedini su koji imaju dokaze o porijeklu, sirovinskom sastavu i kvalitetu. Duhanske prerađevine koje nisu obilježene markicama koje izdaje UNOBiH više su nego upitnog sastava i mogu biti višestruko štetne po zdravlje pušača” kazao je Kovačević.

Kovačević je napomenuo kako UNOBiH radi sve što je u njihovoj nadležnosti kako bi spriječila pojavu krijumčarenih cigareta na tržištu BiH.

“Od uspostave UNOBiH službenici su oduzeli duhanske prerađevine koje su se nezakonito prodavale ili je pokušan nezakonit uvoz u BiH u vrijednosti od pet milijuna KM. Otkrivena je ilegalna tvornica cigareta na području općine Grude i podneseni su brojni izvještaji Tužiteljstvu BiH” kazao je Kovačević.

(Dnevnik.ba)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close