Korupcija cvjeta parlamentarci za sebe dižu lovu

Za naknade u komisijama utrošeno preko 100 hiljada KM. Najviše dodatnih prihoda ostvarili Niko Lozančić (HDZ BiH) i Dušanka Majkić (SNSD) više od 12.000 KM, Borjana Krišto (HDZ BiH) oko 11.000 KM, te Sulejman Tihić (SDA) i Beriz Belkić (SBiH) nešto više od po 9.500 KM u prošloj godini.

(Autor: Almir Terzić – Buka)

Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovina za svega 20 poslanika i delegata samo po osnovu rada u komisijama, ukupno šest, kao njihovim dodatnim primanjima (mimo plaća, paušala, toplog obroka, dnevnica, troškova prevoza), u prošloj godini isplatila je čak 108.155,17 KM. Ovo stoji u dokumentima do kojih je došla BUKA.

Najviše sredstava, gotovo polovina, tačnije 50.794,10 KM otišla je na plaćanje sedam članova Komisije za izbor i praćenje rada Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije iz Parlamenta BiH. Oni su ujedno najviše plaćeni članovi komisija koji pojedinačno na godišnjem nivou – zarade čak 9.578,94 KM.

Koliki su efekti rada Komisije koja bi trebala biti u funkciji djelovanja na prevenciji korupcije posredstvom zajedničkog rada sa Agencijom iz te oblasti su vidljivi – BiH se nalazi među državama sa veoma visokim indeksom percepcije korupcije u Evropi i svijetu.

Za samo šest mjeseci djelovanja isto toliko članova Interresorne radne grupe za pripremu Izbornog zakona, Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH i Zakona o finansiranju političkih stranaka BiH utrošeno je 17.662,68 KM. Tako je svaki član dobio za pola godine po 2.943,78 KM.

Svakako nije zgoreg spomenuti da Radna grupa nije utvrdila izmjene Izbornog zakona, da su one o sukobu interesa osporene u parlamentarnoj proceduri, dok je prijedlog o finansiranju poslitičkih stranaka preuzeo dio članova kao svoj i tek takav, uz kršenje procedura je usvojen u Parlamentu BiH.

Rad nepunih pola godine Komisije koja je istraživala proces uništavanja municije, minsko eksplozivnih sredstava, naoružanja i vojne opreme koštao je 17.006,88 KM. To znači da je svaki od šest članova primio iznos od po 2.834,48 KM

Tri mjeseca rada šest članova Privremene zajedničke komisije za imenovanje direktora i zamjenika direktora za zaštitu ličnih podataka BiH koštao je 9.356,94 KM. Tako je svaki od članova inkasirao po 1.559,49 KM.

Djelovanje četiri od ukupno šest članova (dvoje nisu imali pravo na naknadu jer su istovremeno bili u više od dvije komisije) za nepunih šest mjeseci u Privremenoj zajedničkoj komisiji za provođenje procedure za izbor članova Upravnog odbora Agencije za razvoj visokog obrazovanja koštalo je 8.332,76 KM. Pojedinačno svaki je dobio iznos od po 2.083,19 KM.

Najmanje, 5.001,81 KM potrošeno je za rad tri člana za pet mjeseci u Komisiji za izbor i imenovanje članova Centralne izborne komisije BiH. Pojedinačno svaki je dobio iznos od 1.667,27 KM.

Prema istraživanju BUKA pojedinačno najviše sredstava isplaćeno je zastupniku Niki Lozančiću (HDZ BiH) 12.522,72 KM – za rad u dvije komisije (izbor i praćenje rada Agencije za borbu protiv korupcije i Interresornoj radnoj grupi).

Druga je poslanica Dušanka Majkić (SNSD) koja je naplatila lani 12.187 KM također, za rad u dvije komisije (izbor i praćenje rada Agencije za borbu protiv korupcije i Istražnoj komisiji).

Izaslanica Borjana Krišto (HDZ BiH) dobila je prošle godine iznos od 10.191,89 KM. Ona je rekorder po broju učešća u komisijama, njih pet, od kojih joj je za čak četiri plaćan rad – (nije bila jedino u komisiji za izbor članova CIK-a).

Zastupnik Beriz Belkić (SBiH) i delegat i aktuelni predsjedavajući Doma naroda PS BiH Sulejman Tihić (SDA) svoj rad u Komisiji za izbor i praćenje rada Agencije za borbu protiv korupcije naplatili su po 9.578,94 KM.

I poslanik Milorad Živković (SNSD) ostvario je prošle godine značajan dodatni prihod u iznosu od 7.970,04 KM. On je bio aktivan u dvije komisije (za praćenje rada Agencije za borbu protiv korupcije i Interresornoj radnoj grupi).

Delegat Staša Košarac (SNSD) primio je nešto manje – 7.658,84 KM i to za rad u dvije komisije također, onoj za izbor i praćenje rada Agencije za borbu protiv korupcije i istražnoj komisiji.

Finu sumu od 5.778,26 KM zaradila je i zastupnica Nermina Zaimović – Uzunović (SDP) za rad i djelovanje u dvije od tri komisije (Interresornoj radnoj grupi i Istražnoj komisiji).

Zastupnik i aktualni predsjedatelj Zastupničkog doma PS BiH Božo Ljubić (HDZ 1990) za rad u dvije komisije (istražnoj i privremenoj zajedničkoj komisiji) u prošloj godini naplatio je iznos od 4.917,67 KM.

Isti iznos (4.917,67 KM) za rad u istim komisijama naplatio je lani i delegat Mehmed Bradarić (SDP).

Delegati Halid Genjac (SDA) i Dragutin Rodić (DNS) svoj rad u dvije komisije (Interresornoj radnoj grupi i privremenoj zajedničkoj komisiji) naplatili su po 4.503,27 KM.

Iznos od po 2.083,19 KM uplaćen je zastupniku Petru Kuniću (DNS) i delegatu Krstanu Simiću (SNSD) za rad u po jednoj parlamentarnoj komisiji prošle godine.

Zastupnici Asim Sarajlić (SDA) i Zvonko Jurišić (HSP) inkasirali su zbog djelovanja u po jednoj parlamentarnoj komisiji iznos od po 1.667,27 KM, dok je poslaniku Dragi kalabiću (SNSD) iako je bio u istom radnom tijelu (za izbor i imenovanje članova CIK-a) doznačena jedna konvertibilna marka manje – 1.666,27 KM.

Rad u po jednoj komisiji za poslanika Antu Domazeta (SDP), Darku Babalja (SDS) i Nermina Purića (DNZ) koštao je po 1.559,49 KM.

Svi ovi, ali i njihovih preostalih 37 kolega, poslanika i delegata u Parlamentarnoj skupštini BiH mjesečno imaju osnovnu plaću (bez minulog rada) od 3.990 KM i to nakon umanjenja (osnovica sa 498,10 KM smanjena na 475 KM od prošle godine).

Osim plaće oni primaju i paušal koji na mjesečnom nivou iznosi 740 KM, te topli obrok u visini od oko 140 KM (šest maraka po danu nakon smanjenja – bio osam KM).

Tako zastupnici i delegati u Parlamentarnoj skupštini BiH mjesečno zarade od najmanje 5.000 do 6.000 KM u zavisnosti od sudjelovanja u radu u ad hoc komisijama i parlamentarnim radnim tijelima. To ih svrstava među najplaćenije i najunosnije profesije u Bosni i Hercegovini.

Treba svakako podsjetiti da više stotina hiljada penzionera/umirovljenika u Federaciji BiH sa minimalnim primanjima od 310 KM u toku jedne kalendarske godine ne uspiju primiti ni jednu punu osnovnu plaću zastupnika i delegata. Oni ostvare godišnji prihod od 3.720 KM što je za 270 KM manje od jednomjesečne osnovne plaće parlamentarca.

Penzionerima u Republici Srpskoj sa minimalnim primanjima od 160 KM, a ima ih također, više stotina hiljada je još i gore. Oni godišnje dobiju 1.920 KM što je za čak 2.070 KM manje nego osnovna plaća njihovih predstavnika u “zajedničkim” institucijama BiH.

Tek u nešto boljoj poziciji su radnici i to malobrojni koji imaju sreću da im prosjećna plaća iznosi 820 KM i da se isplaćuje na vrijeme.

I dok se najavljuju i provode smanjenja prebijednih radničkih plaća za 10 posto za vlast, očito je, krize nema. Niti će je biti. Već su pokrenute aktivnosti na formiranju novih parlamentarnih komisija. Malo li je onih 5.000 KM redovnih primanja!?

 

Vezani tekstovi:

Političke stranke u BiH: Korupcija, kriminal i utaje 

 

ANALIZA:70 % javnih nabavki u BiH sakriveno od očiju javnosti!

 

Mali akcionari RS: Republikom Srpskom vlada 10 tajkuna!

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close