BiHPrivreda

Ukupni prošlogodišnji gubitak rudnika uglja 62,7 miliona KM

Ukupni gubitak rudnika iz sastava koncerna Elektroprivreda BiH u prošloj godini iznosio je 62,7 miliona KM i manji je u odnosu na godinu ranije za 41,7 posto.

Ovo je konstatovano na sastanku premijera Federacije Bosne i Hercegovine Fadila Novalića i federalnog ministra energije, rudarstva i industrije Nermina Džindića sa direktorima rudnika koji posluju u sastavu Koncerna Elektroprivreda BiH, direktorom JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo Bajazitom Jašarevićem i članovima Saveza sindikata radnika rudnika FBiH.

Rečeno je da je ostvarena proizvodnja uglja u 2016. godini za 9,8 posto veća u odnosu proizvodnju u 2015. godini. Istovremeno, proizvodna cijena uglja bila je manja za 13,2 posto u odnosu na 2015. godinu.
Ukupni prihodi u 2016. godini veći su za 6,8 posto, dok su troškovi i rashodi manji za 6,5 posto.

Na sastanku, koji je sazvan na inicijativu Sindikata radnika rudnika, ocijenjeno je da je u 2016. godini uložen napor i zaustavljen pad proizvodnje u rudnicima, ali da i dalje treba mnogo raditi kako bi bilo poboljšano njihovo poslovanje, smanjeni gubici, povećana sigurnost u radu i ubrzana investiciona ulaganja.

Dogovoreno je da ovakvi sastanci budu nastavljeni i da Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije organizira i tematske sjednice nadzornih odbora na kojima će biti razmatrano stanje u rudnicima pojedinačno. Prioritet će biti rudnici Kreka i Zenica.

Indikator

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close