Ukupan dug Federacije iznosi rekordnih 5,5 milijardi KM!

Ukupan vanjski i unutrašnji dug Federacije početkom ove godine iznosio je 5,5 milijardi KM. Ovaj dug samo za godinu u FBiH je povećan za 230 miliona KM. Podatke o zaduživanju Federacije danas na konferenciji za novinare u Sarajevu prezentirali su federalni ministar finansija Ante Krajina i njegova dva pomoćnika Amir Bakić i Alija Aljović.

Prema podacima koje su podijelili novinarima vanjski dug koji je nastao pozajmljivanjem, a koji je prenesen na krajnje dužnike, početkom ove godine iznosio je 2 milijarde KM. Ovaj dug je kao takav, samo za godinu porastao za čak 400 miliona KM. Uprkos ovakvim alarmantnim podacima ministar Krajina je kazao kako dug Vlade FBiH ima tendenciju smanjenja. On i njegovi pomoćnici iznijeli su podatak prema kojem stanje unutrašnjeg duga izniosi 803,4 miliona KM. Također, naveli su kako neotplaćeni unutrašnji dug Vlade FBiH na dan 31. marta 2014. iznosi 771,2 miliona KM.

Inače, ministar i njegovi pomoćnici konferenciju za novinare su sazvali zbog pisanja “Dnevnog avaza” o konstantnom zaduživanju Vlade FBiH, a pogotovo kod emisije dužničkih vrijednosnih papira. Na pitanje novinara “Dnevnog avaza”, zašto se Vlada Federacije u posljednje dvije godine konstantno zadužuje na ovakav način, Krajina je kazao da se o radi o oprobanom receptu upravljanja dugom, odnosno likvidnošću budžeta. Krajina je potvrdio našu informaciju da se to učestalo radi. On je međutim naglasio da se povećanje duga ne odnosi na Vladu, već u najvećoj mjeri na javne kompanije kao što su Autoceste FBIH, te Elektroprivrede BiH.

Avaz

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close