Ukrajinski milioner želi preuzeti Perutninu Ptuj

Na skupštini društva Perutnina Ptuj odvijat će se prava borba za preuzimanje kompanije. Ljubljanski list Delo neslužbeno doznaje da je poboljšanu ponudu za preuzimanje ptujske kompanije podnio ukrajinski peradarski div MHP.
Ukrajinci nude najmanje 8,25 eura po dionici i tako su za četvrtinu eura premašili ponudu Slovenske industrije čelika (SIJ).

Ukrajinski peradar je bio među dva ponuđača već u postupku traženja potencijalnog investitora, kojeg je u skladu sa sporazumom banaka povjerilaca vodila francuska finansijska konsultantska tvrtka BNP Paribas. Ona je predložila da je za dokapitalizaciju najprimjereniji SIJ, koji nudi 40 miliona eura.

Razloga za ovu odluku izvršni direktor Perutnine Ptuj Roman Glaser predstavio je u saopštenju Uprave o razlozima potpunog isključenja prava preče kupnje dionica postojećim dioničarima. Iz izvještaja proizlazi da je MHP, koji je u većinskom vlasništvu ukrajinskog milijardera Jurija Kosiuka za dokapitalizaciju ponudio 8 eura po dionici, ali samo do oko 18,4 miliona eura, što bi bilo ispod očekivanja banaka povjerilaca. Zabrinjavajući je i zahtijev da se ulog utroši na razvoj PP i plaćanje dugova. Upravi je također vrlo nepopularan zahtjev za uvođenje uistema upravljanja.

Ruski vlasnici čelične industrije stoga nude kapitalnu injekciju od 40 miliona eura, o kojoj će se odlučiti na današnjoj skupštini. Pri tome ne treba zanemariti činjenicu da tolika dokapitalizacija i puno isključenje prava prvenstva dosadašnjih dioničaraotvara vrata za kupnju cijele tvrtke nakon cijene preuzimanja od 8 eura po dionici. MRA predviđa injekciju kapitala od 20 miliona dolara, ali s tim doprinosom investitor neće dobiti dovoljno velik udjel, a tvrtku nije moguće preuzeti po dokapitalizacijskoj cijeni.

Na skupštini će stoga biti odlučeno hoće li plan Tibora Simonka, bivšeg direktora SIJ-a i prvog nadzornika Perutnine Ptuj i Romana Glasera proći.
Glaser je već pozdravio namjeru ruskih metalskih radnika za dokapitalizaciju tvrtke. Nekoliko mjeseci prije toga, SIJ je izdao obveznice za 43 miliona eura, što je pozdravljeno od države, koja u SIJ-u ima četvrtinu udjela.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close