Aerodrom na Sokocu: Vječiti san ili java?

Da će avioni sletjeti u njihov grad, Sokočani su već odavno izgubili nadu, ali kod lokalne vlasti nada i dalje tinja. Potencijalni investitori su preuzeli dokumentaciju i čeka se odgovor hoće li biti zaiteresovani za ulaganja u Sokolački aerodrom, izvještava ATV.

Milovan Bjelica je ugostio zainteresovane ulagače i zapalio Sokočane informacijom koja je brzo aktuelizovala priču oko izgradnje aerodoma. Vječiti san o Glasinačkom polju kao regionalnom centru avio- saobraćaja ponovo je glavna tema u gradu.

“Ajde da kažem opet poslije svega da sam optimista. Čujem opet neke priče da će eventualno da se desi. Ovih godina je sve bila šuplja priča, nažalost”, kaže Momir Tomić sa Sokoca.

Tomić pojašnjava da su se istom idejom Sokočani bavili i dok je bio dijete. A i na nove informicije u gradu oprezno reaguju.

Sokočani uvjeravaju da malo više zbijaju šale na račun izgradnje aerodroma u njihovom gradu, jer tvde da ta priča datira već decenijama. Kažu da su se naslušali obećanja o izgradnji aerodroma pa teško mogu da povjeruju i u ova posljednja.

Milovan Bjelica, načelnik opštine sa mjesta gdje je predviđen aerodrom pojašnjava. Radi se se o amaričkoj kompaniji , a sa njenim predsjednikom Bjelica je ragovarao prije nekoliko dana u Sokocu. Načelnik je uvjeren u ozbiljne namjere investitora koji je američki džavljanin, porijeklom iz Emirata. I sam Bjelica oprezno komentariše u kom smjeru će razgovori dalje ići, ali napamet zna gdje bi i u šta trebalo uložiti milijarde maraka.

“ Na istočnoj strani je predviđeno da po tadašnjem projektu, koji je urađen 1997. godine, sklonište za vojne vazduhoplove. Na zapadnoj strani tog područja je planirano izmještanje saobraćajnice Rogatica- Podromanija gdje bi se gradila skladišta za goriva i maziva. Ovo bi bio rasteretni aerodrom za neke aerodrome u Evropi”, smatra Bjelica.

Oni koji žive u blizini mjesta gdje je planirana izgradnja aerodrome nisu puno rapoloženi za priču. Samo se raspitiju ko je zainteresovan za ulaganja, ali se i slatko nasmiju na pitanje vjeruju li da će Glasinačko polje promjeniti izgled i namjene.

Priča koju Sokočani decenijama prenose s koljena na koljeno, vjerovatno će se još pričati i to u nekoliko nastavaka. Sada su aktuleni novi investitori, ako im je za utjehu riješeni su svi imovinsko pravni odnosi. Dokumentacija postoji još od 1997. godine, potrebno je samo da pristanu na ulaganja, pa zainteresovani putnici da se spreme za let.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close