Od 1. septembra sa radom počinje prva bh. edukativna platforma www.osnovna.ba

Namijenjena učenicima viših razreda osnovnih škola

 

Boravak na internetu za mnoge osnovce od sada će biti mnogo zanimljiviji i korisniji. Naime, od 1. septembra počinje sa radom prva bh. edukativna platforma www.osnovna.ba, namijenjena učenicima viših razreda osnovnih škola.

Riječ je inovativnom projektu u BiH, koji ima za cilj da učenici bolje, brže i efikasnije savladaju gradivo, ali i dodatno se zabave.

Ideja za jedan ovakav projekat rodila se prije više od sedam godina, a za svo to vrijeme trajala su istraživanja, ispitivanja, tehnička realizacija,  te u posljednjih godinu dana i rad na samom edukativnom dijelu sistema. Iza platforme stoji bh. firma Tree The One, a na samom projektu tokom njegovog nastajanja radio je tim od više od 50 ljudi, kojeg čine stručnjaci u svojim oblastima, od inžinjera, preko psihologa i dizajnera do samih profesora.

Sam projekat će imati velikog značaja za cijelu BiH i njene građane „Mi smo smatrali da je kvalitetna edukacijska osnova od nivoa osnovne škole ključ uspjeha za obrazovne rezultate u narednim periodima života, a dobro znanje u jednom društvu jedan je od preduslova za uspjeh tog društva“, kazali su pokretači projekta.

Sistem je namijenjen edukaciji učenika viših razreda osnovne škole (od 5. do 9. razreda.), te sadrži lekcije iz šest nastavnih predmeta: BHS jezik (Gramatika i Književnost), Matematika, Fizika, Hemija, Biologija i Engleski jezik. U toku je priprema lekcija iz još četiri dodatna predmeta.

Edukativna komponenta platforme podrazumjeva obradu gradiva po planu i programu iz FBiH, RS i Brčko Distrikta. No taj plan je proširen sa novim pristupima učenju zasnovanim na američkim i evropskim udžbenicima. U platformi osim tekstualnih lekcija postoje i interaktivni zadaci i kontrolni testovi, koji ne služe samo za provjeru znanja već pomažu da se nastavni sadržaj još bolje savlada uz alatku Pomoć koja se nalazi kod svakog pitanja. Ovakav vid učenja sadrži i nagradne poene, koji imaju za cilj da učenika motivišu i potaknu na takmičenje i osvajanje što više bodova. Na taj način ga potiču i na učinkovitije i brže savladavanje gradiva.  Pored toga tu su i video tutorijali za one kojima je ovakav vid učenja lakši.

Bitno je istaći da je sve lekcije realizirao stručni nastavni kadar tako da je svaka od njih jedinstveno autorsko djelo.

„Lekcije nisu do sada viđene ni u jednom udžbeniku, ali uspješno prate sav nastavni sadržaj. Sistem Osnovna.ba je podijeljen na tri djela i mogu ga koristiti učenici, nastavnici i roditelji. Svaka od ovih grupa ima svoju platformu za pristup sistemu, koja je specijalno kreirana za njihove potrebe“, kažu iz firme Three The One, te dodaju da je sistem dostupan na BHS jeziku.

Platforma omogućava roditeljima i nastavnicima direktnu komunikaciju putem razmjene privatnih poruka i izvještaja. Znamo da roditelji, zbog današnjeg načina života, nemaju previše vremena posvetiti odlascima na informacije u školu kako bi bili u toku šta se dešava sa njihovim djetetom i šta se to dešava u školi koju ono pohađa zbog čega često dolazi do nerazumijevanje između roditelja i nastavnika. Tako da je posebna komponenta u sistemu namijenjena komunikaciji , te ima za cilj da je pojednostavi i poboljša.

Osim toga, drugi dio ove tzv. socijalne komponente platforme jeste međusobna komunikacija između učenika te direktna komunikacija sa nastavnicima. Učenici mogu da se konsultuju sa svojim drugarima iz razreda oko nekih zadataka ili da upoznaju učenike iz drugih škola i drugih gradova. Također, roditeljima je omogućen nadzor nad aktivnostima djeteta, tako da mogu imati uvid koliko uči, kojim tempom te koje rezultate postiže. Znači u svakom trenutku mogu pratiti napredak djece.

Na pripremi edukativnog dijela projekta angažiran je 21 profesor, dok je na cijelom projektu radio tim od preko 50 ljudi. Platforma tako trenutno sadrži 12.500 lekcija i više od 20.000 pitanja.

Iz firme Three The One ističu da su mislili i na kupovnu moć bh. građana, tako da će pretplata na sistem, odnosno na određene predmete biti po simboličnim cijenama. Cijena predmeta sa svim lekcijama i zadacima se kreću od 3 do 5 KM mjesečno, a cijena cijelog paketa od šest lekcija za 30 dana iznosi samo 20 KM. Registracija i pristupanje sistemu će biti moguće preko pristupnog koda, koji će se kupovati putem greb kartica. Kartice će od 1. septembra biti u prodaji na trafikama Inovina i u knjižarama Exclusive.

Ako znamo da jedan privatni čas košta od 10 do 15 KM, onda možemo reći da su ove cijene simbolične. Za njih će učenici moći čitav mjesec učiti, a usput se i zabaviti.

Platforma Osnovna.ba nudi sigurno mjesto na internetu. Mjesto koje nudi edukaciju, afirmaciju, ali i zabavu i izazov. To je sistem koji vas ne osuđuje i koji ima lični pristup prema svakom pojedincu.

Online edukacija je budućnost, a ovaj sistem vam omogućava da i vi budete dio nje.

 

Autor: Redakcija – avaz.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close