UIO: Parfemi, vozila i odjeća prodati za pola miliona KM

Odjeća, obuća, parfemi, kafa, naočare, satovi, vozila, telefoni, zlato, tehnička roba i namještaj samo su neki od proizvoda koje je Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH lani prodala za skoro pola miliona maraka.

UIO različitu robu oduzima u carinskom prekršajnom postupku, a po okončanju postupka pred sudom i pravosnažnosti odluke o oduzimanju robe, ona ide na prodaju. U UIO kažu da su lani podnijeli 548 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka sudovima u BiH te izdali 477 prekršajnih naloga zbog sumnje da su učinjeni prekršaji iz oblasti indirektnih poreza.

“Ukupna vrijednost privremeno oduzete robe iznosi 6,2 miliona maraka. Najviše je oduzeto raznih tekstilnih proizvoda i obuće, parfema, cigareta, kafe, sunčanih i dioptrijskih naočara, satova, motornih vozila, mobilnih telefona, zlata, razne tehničke robe, namještaja, vijagre… “, istakli su u UIO.

Vrijednost robe koju je UIO uspio da proda tokom 2013. godine, na više od stotinu aukcija, iznosi 480.788 maraka, što je za 104.079 KM više nego godinu ranije.

Istovremeno UIO  i uništava neku od oduzete robe pa je tako lani vrijednost uništene robe iznosila 208.319 KM, što je smanjenje za 384,992 KM u odnosu na 2012. godinu.

“Uništavaju se akcizni proizvodi, cigarete, alkohol, a predmet uništenja može biti i roba koja predstavlja falsifikatrobnih marki zbog zaštite prava industzrijskog vlasništva te prehrambena roba  kojoj je istekao rok”, pojasnili su u UIO.Dodali su da se kod oduzimanja prehrambene robe vodi računa o dodatom isteku roka trajanja, a ona se prodaje ako se vidi da sudski postupak neće biti završen do tog roka.

Načelnik odjeljenja za komunikacije UIO Ratko Kovačević rekao je da je Uprava u završnoj fazi izrade određenih podzakonskih akata kojima će biti preciznije regulisana oblast postupanja sa oduzetom robom.

“Biće donesena nova odluka o prodaji carinske robe i ona će uskoro biti proslijeđena Upravnom odboru UIO na usvajanje”, istakao je Kovačević.Dodao je da su također pripremljeni i upustvo o postupanju s oduzetom robom i upustva o uništenju oduzete robe.

Glas Srpske

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close