EU usvojila program IPA II, BiH i dalje na čekanju!

Vijeće Evropske unije usvojilo je odluku o uspostavi mehanizma za pretpristupnu pomoć država u procesu evropskih integracija u periodu 2014. do 2020. godine, poznatijeg kao program „IPA II“, saznaje bh. novinska agencija Patria (NAP).

Ta informacija je potvrđena za NAP i iz Delegacije Evropske unije u Sarajevu.

Odluka o uspostavi novog mehanizma za finansijsku pomoć usvojena je 27. februara, a Evropski parlament je ranije da zeleno svjetlo. Ukupan paket pomoći za taj period je 11,7 milijardi eura za sve zemlje korisnice u period od šest godina.

U zvanično usvojenom dokumentu, i Bosna i Hercegovina se navodi kao korisnik pretpristupne pomoći, međutim, dogovori o konkretnom provođenju ovog programa su već mjesecima blokirani.

– Pripreme za IPA II program sa BiH su još uvijek u početku, a nikakvih zvaničnih kontakata sa bh. vlastima o tome još uvijek nije bilo – rečeno je agenciji NAP iz Delegacije EU u Sarajevu.

Kako nezvanično saznajemo od evropskih diplomata već neko vrijeme postoje neformalne konsultacije sa bh. zvaničnicima o novoj fazi korištenja IPA fondova, ali suštinskog napretka nema. BiH nije ispunila osnovne uvjete, uključujući uspostavu mehanizma koordinacije unutar struktura vlasti. Već sada, kako saznajemo, BiH kasni za ostalim državama članicama u programiranju IPA II fondova nekoliko mjeseci.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close