UIO: Firme iz Tuzle i Brčkog utajile porez na otkupu žive stoke

Uprava za indirektno oporezivanje BiH nastavlja sa kontrolnim aktivnostima u akciji “Meso”, a najnoviji podaci o poljoprivrednim poticajima i licima koja su otkupljivala živu stoku, koje je Upravi dostavilo Ministarstvo poljoprivrede Tuzlanskog kantona, otkrili su nove brojne neplavilnosti.
Tako je firma iz Tuzlanskog kantona u periodu 2011. – 2013. godina otkupila živu stoku u vrijednosti od  7,6 miliona KM, a u istom periodu prikazala promet u PDV prijavama u iznosu od samo 650.000 KM. Opravdano se sumnja da je gotovo sav ostvareni promet utajen i tako izbjegnuto plaćanje PDV-a. Kontrolne aktivnosti kod pomenutog obveznika su u toku.
Prema istim podacima koje je dostavilo Ministarstvo poljoprivrede Tuzlanskog kantona, utvrđeno je da  je firma iz Brčkog, koju smo ranije spominjali, pored pomenutog otkupa živih životinja u vrijednosti od 6,5 miliona KM u Republici Srpskoj, dodatno iz Tuzlanskog kantona otkupila stoku u vrijednosti od još 350.000 KM. Ni ovaj promet nije evidentiran, niti je na njega obračunat i plaćen PDV.
Pored gore pomenutih rekordera po visini utajenog prometa mesom u BiH, na osnovu do sada dobijenih podataka od resornih ministarstava poljoprivrede, otkriveno je još nekoliko destina firmi koje nisu iskazivale sav ostavren promet i na njega obračunale i platile porez na dodanu vrijednost.. Kada se u kontrolama utvrdi stvarni promet kod pomenutih obveznika, isti će biti u obavezi da plate PDV koji su izbjegli prikazati, uz zakonski utvrđenu kamatu koja iznosi 0,06 % svakog dana zakašnjenja.
Također, na osnovu pristigle dokumentacije otkrili smo više od stotinu obveznike koji nisu u sistemu PDV-a, a koji su otkupili žive životinje na godišnjem nivou u vrijednosti većoj od 50.000 KM, što je zakonski uslov za registraciju u sistem PDV-a. Svi oni će biti registrovani po službenoj dužnosti od strane Uprave, kao i poljoprivredni proizvođači koji su prodali značajne količine i vrijednost žive stoke u toku jedne godine. Naime, zakonski osnov za registraciju poljoprivrednih proizvođača u sistem PDV-a je  prelazak praga u iznosu od 15.000 KM ukupnog godišnjeg katastarskog prihoda svih članova domaćinstva.
Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Federacije BiH još uvijek nije dostavilo Upravi podatke o poticajima u poljoprivedi koje je davalao ovo ministarstvo, te informacije o licima koja su vršila otkup i dalju prodaju živih životinja za koje su davani poticaji u prethodnim godina, saopćeno je iz UIO.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close