Građani BiH piju 60 odsto falsifikovanih lijekova!

Tržište krivotvorenih lijekova naglo raste i postaje globalni problem, najviše izražen u zemljama u razvoju, prenosi “Dnevni avaz”.
Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, deset odsto svih lijekova dostupnih na tržištu je falsifikovano.
Procjenjuje se da se oko 75 milijardi američkih dolara u svijetu gubi falsifikovanjem, a statistika, takođe, pokazuje da 60 odsto falsifikovanih lijekova bude prodato putem interneta.
Ovo je za „Avaz” potvrdila Nataša Grubiša, direktor Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, naglasivši da građani BiH lijekove kupuju putem interneta ili ih naručuju iz afričkih zemalja zbog niže cijene i da su takvi proizvodi vrlo opasni.
– Ne zna se postoji li u njima uopšte aktivna supstanca, ne znamo način njihovog djelovanja, to jest djeluju li uopšte ili ne, i veoma su opasni. Sugerišemo stanovnicima da ne kupuju lijekove putem interneta, nego isključivo u registrovanim zdravstvenim institucijama, a to su maloprodajni objekti kao što su apoteke, i po preporuci ljekara i farmaceuta – kazala je Grubiša.
Ona dalje navodi da pri Agenciji postoji inspektorat i da kontrolišu svaku uvezenu seriju lijekova.
– Tokom svog rada nismo naišli na falsifikovane lijekove. Tu, naravno, ne možemo govoriti o internetu, gdje se takvi lijekovi najčešće i prodaju. Oni se, takođe, naručuju poštom, a to je u nadležnosti carinskih organa. U legalnim tokovima nismo otkrili falsifikate. Na tržištu BiH uglavnom su lijekovi kojima proizvođači garantuju kvalitet i sigurnost – navodi Grubiša.
Falsifikovati se mogu i originalni i generički lijekovi, kaže Grubiša, dodajući da oni mogu biti ispravnog ili pogrešnog sastava, bez aktivne supstance, subdozirani ili lažno označeni.
– Uloga Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, kao samo jedne od karika u sistemu suzbijanja pojave falsifikovanja lijekova, ogleda se i reflektuje prvenstveno kroz sprovođenje regulatornih mehanizama osiguravanja kvalitetnih, efikasnih i sigurnih lijekova na tržištu BiH kojima se štiti javno zdravlje stanovništva – pojasnila je Grubiša.
Podaci pokazuju da najviše falsifikovanih lijekova ima u zemljama u razvoju, a to su lijekovi protiv malarije i HIV-a, dok se u bogatim državama krivotvore lijekovi za poboljšanje stila života, tzv. lajfstajl lijekovi, naprimjer hormoni, lijekovi za mršavljenje te proizvodi namijenjeni liječenju erektilne disfunkcije (impotencije).

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close