UIO BiH: Oduzeto neorgansko đubrivo u vrijednosti od 55.000 KM

Službenici Uprave za neizravno oporezivanje BiH u regionalnom centru Tuzla privremeno su oduzeli 34.275 kg i 831 litar neorganskog kompleksnog đubriva koje se prokrijumčarilo u Bosnu i Hercegovinu, ukupne tržišne vrijednosti od 55.000 KM. Na osnovu interno prikupljenih informacija i obavještajnih podataka o nezakonitom unosu vještačkog đubriva i herbicida u carinsko područje Bosne i Hercegovine ovlašteni službenici Uprave za neizravno oporezivanje u Regionalanom centru Tuzla izvršili su pregled skladišnog prostora koji je koristila firma iz Zvornika. Tom prilikom je pronađena i privremeno oduzeta roba stranog porijekla (herbicidi „Acetohlor“ 900 u pakovanju po 1L – 831 Litara, neorgansko čvrsto kompleksno đubrivo „NPK 15:15:15“ – 20.500 kg, UREA 46% N – 8.525 kg, NPK 9:15:15 – 250 kg), ukupne tržišne vrijednosti u iznosu od 50.000 KM. Pronađena roba bila je bez dokumentacije ili dokaza da je nad istom proveden carinski postupak te plaćene uvozne pristojbe (carina, PDV).

Također, na putnoj komunikaciji CR/GP Šepak – Bijeljina, u mjestu Pilica, od strane službenika Granične policije TK SI Bijeljina, JGP Bijeljina zaustavljeno je TMV registaracijskih oznaka 065-A-593, nakon čega je od strane ovlaštenih službenika UNO, Odsjek za provođenje propisa RC Tuzla, Tim za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja, izvršen pregled istog. Tom prilikom je pronađena roba stranog porijekla (neorgansko složeno čvrsto đubrivo miješano NPK đubrivo 15:15:15, AZOHEM Subotica – 200 vreća po 25 kg, ukupno 5.000 kg), procijenjene vrijednosti u iznosu od 5.000 KM. Za pomenutu robu vozač kamiona S. K., nije imao potrebnu dokumentaciju u prometu (osim računa iz R. Srbije gdje je izvršena kupovina predmetne robe), niti je imao bilo kakav dokaz da je ista prijavljena nadležnim carinskim organima na postupak carinjenja, odnosno za koju se može osnovano tvrditi da je unesena preko carinske linije bez provedenog carinskog postupka.

Obzirom na utvrđene nepravilnosti, sukladno Zakonu o carinskim prekršajima BiH, protiv pomenutih pravnih i odgovornih osoba bit će pokrenuti prekršajni postupci pred nadležnim sudovima.

www.magazinplus.eu – UINO BiH

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close