UIO BIH: Od 01. januara nove cijene cigareta

Od 1.januara 2016. godine u Bosni i Hercegovini će na snazi biti nove cijene cigareta, pri čemu će se na njih plaćati proporcionalna akciza po stopi od 42 posto maloprodajne cijene i posebna akciza u iznosu od 60 KM za 1.000 komada, odnosno 1,20 KM za pakovanje od 20 komada, saopćila je UIO BiH.

Ukoliko je ukupna akciza na cigarete, koja je obračunata po navedenim stopama, manja od minimalne akcize, plaćaće se minimalna akciza u iznosu od 2,23 KM po kutiji cigareta za pakovanje od 20 komada. Akciza na duvan za pušenje u 2016. godini iznosi 80 odsto minimalne akcize na cigarete u 2016. godini i iznosi 89,20 KM po kilogramu.

Odluka predstavlja nastavak harmonizacije akcizne politike u BiH sa politikom akciza na cigarete u Evropskoj uniji.

Proizvođači i distributeri cigareta bili su dužni da do 30. novembra Upravi za indirektno oporezivanje dostave nove maloprodajne cijene cigareta koje će biti na snazi od 1. januara, koje su utvrđene u skladu sa Odlukom o utvrđivanju posebne i minimalne akcize na cigarete i iznos akcize na duvan za pušenje za 2016. godinu, koju je nedavno godine usvojio Upravni odbor Uprave.

Iz UIO BiH podsjećaju na obavezu poreskih obveznika i drugih lica koja se bave prometom cigareta i duvana, da popišu zalihe na dan 1. januara i popisne liste dostave nadležnom regionalnom centru Uprave do 7. januara.

Obavezno je i popisivanje i dostavljanje UIO BiH popisnih lista i za zalihe starih akciznih markica koje još nisu iskorištene, a na zatečene zalihe mora se obračunati razlika akcize u skladu sa Odlukom o utvrđivanju posebne i minimalne akcize na cigarete i iznos akcize na duvan za pušenje za 2016. godinu, koja se mora na Jedinstveni račun UIO uplatiti do 17. januara.

www.magazinplus.eu – BHRT

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close