PU F BiH: Kontrola zakonitog organiziranja estradnog programa

U skladu sa raspoloživim ljudskim resursima Porezna uprava Federacije BiH će pred nastupajuće novogodišnje praznike izvršiti kontrolu ugostiteljskih objekata u kojima se organiziraju zabavne priredbe (estradni program, odnosno muzika uživo).

Predmet kontrole u toku inspekcijskog nadzora bit će evidentiranje prometa u skladu sa Zakonom o fiskalnim sistemima i kontrola ugovora o autorskom djelu zaključenih između organizatora estradnog programa i izvođača u skladu sa Zakonom o porezu na dohodak.

U toku kontrola posebno će se vršiti provjera da li su ugovoreni iznosi autorskih honorara realno prijavljeni.
Također, predmet kontrole bit će i obračunate i uplaćene komunalne takse za izvođenje muzike uživo, u skladu sa kantonalnim zakonima.
U slučajevima postojanja osnovane sumnje u tačnost iskazanih autorskih honorara nadležni Odsjek za istražne i obavještajne radnje pozivat će organizatore i izvođače estradnog programa zbog davanja izjava o visini isplaćenih honorara i poduzimanja određenih aktivnosti.
Ukoliko se utvrde nepravilnosti Porezna uprava Federacije BiH će kod organizatora estradnog programa provesti cjelovit nadzor nad zakonitošću poslovanja.

www.magazinplus.eu – PU FBiH

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close