U zeničkom naselju Nemila počela raditi toplana na biomasu

U zeničkoj mjesnoj zajednici Nemila počela je raditi toplana na biomasu, kapaciteta 3 megavata. Radi se o zajedničkom projektu Razvojne agencije Republike Češke i Općine Zenica u vrijednosti oko 5 miliona maraka.

U prvoj fazi daljinsko grijanje iz te toplane koristit će 90 domaćinstava i 4 javne ustanove, izvijestila je Federalna televizija.

“Radi se o najmanjem naseljenom mjestu na Balkanu koje ima ovakav princip proizvodnje toplinske energije”, kaže Naidin Ahmetspahić, predstavnik MZ Nemila.
Husejin Smajlović, načelnik Općine Zenica, kaže kako im je namjera da se diže kvalitet života i otvaraju nove perspektive.
Za razliku od žitelja Zenice, u Nemili će korisnici toplinskog grijanja plaćati samo onoliko toplinske energije koliko utroše jer  se potrošnja prati kalorimetrima.
U Razvojnoj agenciji Republike Češke, uz čiju podršku je izgrađena eko-toplana u Nemili, fokusirani su  na projekte  koji  osiguravaju zaštitu okoliša i veću energetsku efikasnost  i korištenje alternativnih izvora energije.
“Ovaj projekt je ustvari projekt koji se uklapa u sve ove prioritete tako da nam je drago što smo sarađivali sa općinom i mjesnom zajednicom te smo zadovoljni što će grijanje koristiti javni objekti i privatne kuće”, kazao je Tomaš Szunyog, ambasador Republike Češke u BiH.
U naredne dvije godine eneregnt – biomasu  toplani u Nemili će isporučivati maglajski Natron Hayat. U međuvremenu, Općina Zenica će češkim partnerima ponuditi projekt proizvodnje sječke, odnosno biomase.

indikator

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close