U zemlji s pola miliona neuposlenih poslodavci ne mogu naći potrebnu radnu snagu

U okviru vansajamskih aktivnosti ovogodišnjeg ZEPS-a u Zenici je održan 8. forum metalne industrije. Ove godine tema Foruma je bilo obrazovanje u funkciji razvoja poduzetništva i zapošljavanja.
Domaći privrednici su odavno utvrdili uzroke nedostatka stručne radne snage u Bosni i Hercegovini: “Nemamo usklađene programe obrazovanja u odnosu na potrebe bh. tržišta ili tržišta EU-a”, ističe privatni poduzetnik Fahrudin Karamehmedović.

Da je to razlog da u zemlji s pola miliona neuposlenih poslodavci ne mogu naći potrebnu radnu snagu smatraju i u Forum metalske industrije BiH. “Fokus Foruma metalne industrije nije na redovnom obrazovanju već na obukama za prekvalifikaciju, obrazovanju za rad i usmjeravanju za direktne i konkretne poslove. Privrednici to traže i mi ćemo na ovaj način pokušati da im pružimo odgovor kako do toga doći”, kaže direktor Agencije ZEDA Muhsin Ibragimagić.

“Moramo obrazovni sistem i politiku upošljavanja domaće radne snage podići na višu razinu najmanje na federalni, odnosno na državni nivo. Na taj način bi se postigla mobilnost radne snage, a s druge strane školovali bismo ljude i obrazovali u skladu s potrebama tržišta rada”, poručio je Duljko Hasić, direktor Instituta za edukaciju pri VTK BiH.

Forum metalne industrije BiH nadležnim institucijama na svim nivoima vlasti uputit će konkretne prijedloge radi poboljšanja stanja u oblasti obrazovanja za potrebe privrede.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close