U Visokom održan susret mlađe braće Provincije Bosne Srebrene

U Visokom je 21. i 22. veljače 2013. godine u Franjevačkom konviktu održan susret mlade braće iz naše Provincije koji imaju ispod deset godina svečanih zavjeta.

Na susretu je sudjelovalo 15 mlade braće. Predvoditelj i animator susreta  bio je fra Pero Vrebac provincijski koordinator za trajnu formaciju. Na susretu je sudjelovao i mnp. o. provincijal fra Lovro Gavran. Susret je trajao dva dana, te je bio podijeljen na dvije teme koje su izložili profesori s Franjevačke teologije dr. fra Mile Babić i dr. fra Vili Radman. Fra Mile je održao predavanje na temu Franjevački identitet, a fra Vili Molitva u teološkoj perspektivi.

Fra Mile je u svom izlaganju naglasio da franjevac treba poput sv. Franje mijenjati najprije sebe, a onda sve oko sebe. Franjo je bio tihi revolucionar, nije volio ni širio nasilje, ali je poput tihe vode prodirao u srca ljudi i srce Crkve. Takav treba biti i svaki franjevac. Siromaštvo je za franjevca sloboda od svega onoga što ga udaljava od Boga i od bližnjega. Naglasio je kakose nitko od nas ne može sam osloboditi svoga egoizma, nego nas oslobađa ljubav drugoga. Za franjevca i općenito redovnika taj Drugi je Bog, tj. samo ljubav Božja može nas osloboditi naših egoizama i naših slabosti. Sveti Franjo je često naglašavao kako se ne plaši tjelesne smrti, nego one duševne (moralne) smrti. Tako i svaki franjevac treba se čuvati da ne umre duhom, da ne umre njegov moral i njegova ljudskost, a tjelesna smrt nam je sestra preko koje odlazimo s ovoga svijeta u vječnost.

Fra Vili je u svom predavanju naglasio kako je molitva bitni dio teologije, te kako je ona prije svega iskustvene naravi. O molitvi nije dovoljno samo govoriti, nego je potrebno molitvu u praksu provoditi. Molitva i teologija su usko povezane, te jedna iz druge proizlaze.

Okupljenoj braći se obratio i provincijal fra Lovro govoreći im više o praktičnim stvarima pastoralnog i redovničkog života. Naglasio je kako su mlađa braća snaga i budućnost Provincije. Ukazao je na važnost teološke izobrazbe, ali i na važnost pastoralnog iskustva koje se stječe u radu s narodom.  između ostaloga Provincijal je u svom govoru upozorio mladu braću na poštivanja liturgijskih normi i propisa, na važnost poštivanja posvećenih osoba i poglavara, na važnost točnosti i pouzdanosti u ppovjerenom poslu, te na važnost ispavne raspodjele poslova i dužnosti u našim zajednicama. Braća su nakon Provincijalova izlaganja imala prigodu za postavljanje pitanja i za dijalog s Provincijalom.

Susreti mlađe braće su praksa i na razini cijelog Franjevačkog reda. Tako je posljednji ovakav susret održan u Meksiku 2012. godine pod nazivom Under ten (odnosi se na braću ispod deset godina zavjeta). Geslo susreta je bilo Aspicientes in Iesum (Zagledani u Krista). Logo susreta je bio osmišljen kao oko u čijoj zjenici je lik Majke Božje Guadalupske (Virgen de Guadalupe), koja je i zaštitnica Meksika. Na tom susretu sudjelovalo je preko 200 fratara iz cijeloga Reda i sa svih kontinenata. Iz naše Provincije na susret su išli fra Leon Kikić i fra Davor Dominović. Stoga je fra Davor na ovom susretu u Visokom izložio kratki sažetak susreta u Meksiku i prenio braći iskustva s toga događaja. Na susretu u Meksiku sudjelovala i je i cijela Uprava Franjevačkog reda na čelu s tadašnjim Gen. ministrom fra Joseom Rodruigezom Carballom. Sam tadašnji General, ali i svi Gen. definitori su izrazili želju da se ovakvi susreti mlađe braće organiziraju barem jednom godišnje u svim našim Provincijama.

Osim predavanja braća su se okupljala i na molitvu Časoslova, a na koncu susreta Provincijal je s okupljenom braćom slavio svetu misu u sjemenišnoj crkvi sv. Bonaventure. Mladi fratri su ovaj susret iskoristili i da zaigarju nogomet, ali i da razmijene koju riječ uz ugodno druženje u kafeteriji Konvikta. Susret je završio u subotu zajedničkim ručkom u đačkoj blagovaonici.

Više fotografija

FIA

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close