Političari igraju ratne igre sa protestima u Bosni

Političari u Bosni trude se da probude bolne uspomene na sukobe devedesetih u pokušaju da podriju i diskredituju proteste na nacionalnom nivou protiv teške ekonomske situacije i korupcije.

Denis Džidić – BIRN

“Naoružane paravojske odvešće proteste u Republiku Srpsku”, “Tenkovi viđeni na granici”, “Cilj protesta skrivanje istine o bošnjačkim ratnim zločinima” – to su samo neki od senzacionalističkih naslova koji su se mogli videti u Bosni proteklih nekoliko nedelja.

Od 6. februara kada su protesti počeli, neki političari i predstavnici nevladinih organizacija iznosili su provokativne tvrdnje o naoružavanju demonstranata i strahu od novog rata u Bosni i Hercegovini.

Protesti su počeli u Tuzli kada su ljudi izašli na ulice da pokažu nezadovoljstvo zbog korupcije pri privatizaciji nekadašnjih državnih firmi. Tokom dana koji su usledili, protesti su se proširili i prerasli u izražavanje gneva zbog ekonomskih problema, a kulminirali su paljenjem zgrada vlade u Sarajevu, Tuzli, Mostaru i Zenici.

Međutim, Milorad Dodik, predsednik Republike Srpske, tvrdi da je cilj protesta bila destabilizacija RS, a to gledište zastupa i predsednik Boračke organizacije RS Pantelija Ćurguz.

“Ko god da je planirao ovo nije srećan što protesti u Republici Srpskoj nisu bili masovni. Sada planiraju da u to uključe nekoliko ekstremnih organizacija – paravojne formacije kao što su ‘Sunni legion’ i ‘Zelene beretke’, koje znamo iz rata”, rekao je Ćurguz na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Vodeći hrvatski političar u BiH Dragan Čović, takođe, je izneo slične tvrdnje, nazivajući proteste “pokušajem da se u drugi plan stave ratni zločini na bošnjačkoj strani”, tokom rata od 1992-1995, jer se njihov početak podudario sa vešću da Srbija istražuje bivšeg komandanta Armije Bosne i Hercegovine Nasera Orića.

Međutim, sve ove i slične tvrdnje pokazale su se kao potpuno neosnovane.

Jedna od učesnica protesta u Sarajevu Hana Obradović kaže da su takve izjave pokušaj kontrole medijske agende korišćenjem nacionalističke retorike uoči izbora u zemlji, koji će biti održani ove godine.

“Mogli smo da vidimo klasičan medijski spin”, rekla je Obradović za BIRN.

Ona je rekla i da je bilo očekivano da će političari pokušati da priču o pobuni upakuju u priču o huliganima koji ugrožavaju krhki mir u etnički podeljenom društvu u Bosni.

“Bosna je plodno tle za ratnu propagandu, koja je povezana sa sukobom ranih devedesetih. ‘Videli’ smo lažne ‘tenkove’ na granici, slušali smo [lažne glasine] o Zelenim beretkama”, objasnila je ona.

“Ovo je sve medijski spin, oni su instruisani da to rade od strane određenih [političkih] centara koji će otkriti svoje prave ciljeve u oktobru, kada budu izbori”, rekla je ona.

Zastrašujuće priče

Bezbednosni stručnjak Vahid Karavelić, bivši general Armije BiH, takođe ističe da u protestima nije bilo ničega što bi na bilo koji način moglo da sugeriše da je novi sukob u Bosni neizbežan.

“Nema straha od novog rata”, rekao je Karavelić za BIRN.

“Događa se da političari sve preuveličavaju i to znači da je predizborna kampanja već počela. Političari bi trebalo da stabilizuju i smire situaciju koja je izazvala proteste, ali tokom prethodnih 20 godina videli smo da političari ovde nemaju potreban integritet da to učine”, rekao je on.

Na poslednjim opštim izborima, dominantna retorika političara iz Republike Srpske odnosila se na potrebu o održavanju referenduma sa ciljem otcepljenja od Bosne i Hercegovine, dok su bošnjački lideri govorili o potrebi ukidanja RS i formiranju jedinstvene vlade.

U proteklih nekoliko meseci, se približavanjem izborne godine, mediji su ponovo ispunjeni pričama o nekažnjenim ratnim zločinima i ustavnim promenama koje bi štetile jednoj ili drugoj etničkoj grupi.

Situacija u pogledu vlasništva nad medijima u zemlji – sa vodećim medijima koji su ili u vlasništvu političkih stranaka ili ih one dobrim delom finansiraju – omogućava da takve priče budu prenaduvane kako bi prikrili goruće ekonomske probleme, kao što je stopa nezaposlenosti od skoro 30 odsto.

Sociolog Esad Bajtal veruje da političari u zemlji takođe koriste zastrašujuće priče o mogućnosti oružanog sukoba u pokušaju da ljude odvrate od protesta, i u pokušaju da održe status kvo.

“Mediji se koriste kao predajnik. Oni koriste priču o ratu da smire ljude i učine ih pokornim da bi njima lakše vladali. Međutim, to se sada neće desiti”, rekao je Bajtal.

Međutim, sa nastavkom protesta i približavanjem izbora koji se održavaju na jesen, izgleda da će se priliv nepotvrđenih glasina u medijima samo nastaviti.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close