U Torinu se večeras igra finale Evropske lige: Benfica ili Sevilla?

Na Stadionu Juventusa u Torinu večeras će pasti odluka kome će pripasti pehar Evropske lige za sezonu 2013/14, španskoj Sevilli ili portugalskoj Benfici?

Oslobođenje

Podsjetimo, Sevilla je u polufinalu, nakon prave drame u samom finišu revanša, eliminisala Valenciju, dok su popularni lisabonski orlovi izbacili mnogo težeg protivnika, Juventusa, kojem su nakon pobjede u Lisabonu 2:1, te 0:0 u Torinu, uskratili priliku da igra finale na domaćem travnjaku i pred svojom publikom.

Po formi u kojoj igra ove sezone, ali i po kvaliteti, Benfica je blagi favorit u ovom susretu. Ipak, podatak koji će navijačima Seville uliti više optimizma jeste da će Benfica nastupiti bez standardnih Pereza, Salvija i Markovića (suspendovani), te Silvija (teže povreda) dok je također zbog povrede pod znakom pitanja nastup Fejse.

“Velika šteta za njih. Ali, mi imamo dobar tim, prave igrače i nećemo kukati. Ko god da je odsutan, imamo prave zamjene”, izjavio je trener Benfike Jorge Jesus.

S druge strane, u Sevilli će od važnijh igrača nedostajati suspendovani Samperio.

“Znamo kako igra Benfica ove sezone i znamo da su uspjeli izbaciti veliki Juventus, ali ovo je jedna finalna utakmica u kojoj je sve moguće. Bitno je da damo sve od sebe i siguran sam da nećemo žaliti, kakav god bio končani ishod”, kaže napadač Seville Gameiro.

Treba spomenuti da je ovo prvi susret ova dva kluba u evropskim takmičenjima nakon 57 godina! Naime, posljednji put su igrali 1957. kada su se sastali u ranoj fazi tadašnjeg Kupa kupova. U Španiji je Sevilla slavila s 3:1, a u uzvratnoj utakmici u Lisabonu završilo je 0:0, pa je Sevilla prošla dalje.

Statistika kaže i to da je Sevilla do sada 16 puta igrala protiv portugalskih timova u evropskim kupovima sa omjerom 8-3-5, a Benfica je u 22 meča sa Špancima ostvarila dosta lošiji učinak (5-7-10). Zanimljivo je i to da je Benfica bez pobjede u posljednjih 14 utakmica protiv španskih predstavnika.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close