U Tešanj se iz Njemačke seli proizvodnja vrijedna 28 miliona eura

Do 2018. godine u fabriku MANN+HUMMEL.BA iz Tešnja trebalo bi da se iz Njemačke dislocira proizvodnja vrijedna oko 28 miliona eura, pri čemu bi će posao dobiti 238 novih radnika.

Ovo je u Sarajevu na prezentaciji poslovnih mogućnosti firme MANN+HUMMEL.BA, koja je dio svjetski renomirane grupacije MANN+HUMMEL, kazao Smail Ramović, direktor kompanije.
– U okviru naše strategije do 2018. među postavljenim ciljevima je da budemo druga lokacija u Evropi za automobilsku industriju i druga lokacija MANN+HUMMEL-a u Evropi za industrijske filtere. U okviru tog projekta industrijskih filtera trenutno je u planu da se od 2014. do 2018. disolocira oko 28 miliona eura u našu fabriku, pojasnio je Ramović.
MANN+HUMMEL.BA zapošljava oko 530 radnika, a do 2018. planira da bude uposleno 750 radnika.
Ovu kompaniju 2005. privatizirala je grupacija MANN+HUMMEL, koja kontroliše 82% vlasništva u fabrici.
Njemačka ambasadorica u BiH Ulrike Maria Knotz kazala je na prezentaciji da MANN+HUMMEL.BA spada u najznačajnije njemačke investicije u BiH i predstavlja uspješan primjer privatizacije.
Dodala je kako BiH treba više ovakvih primjera i investicija, jer je ekonomski razvoj ključni faktor za budućnost zemlje.
-MANN+HUMMEL.BA je u BiH imao značajna ulaganja i zapošljava više stotina radnika, čime daje značajan doprinos ne samo za Tešanj i okolinu nego i za cijelu zemlju, istakla je ambasadorica Knotz.
Predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH Safudin Čengić podsjetio je da ova kompanija nije prestajala raditi ni u ratno vrijeme pod kišom granata kako bi sačuvala tržište, a da je nakon privatizacije 2005. godine izrasla u respektabilnu firmu ne samo u BiH, nego i u Evropi.
Zijad Sinanović, direktor Sektora za transport i komunikacije VTK BiH, iskazao je respekt prema kompaniji koja je jedna od,  kako je rekao, uspješnih priča u BiH.
– Ovdje imamo iskrenu privatizaciju i zato imamo iskrene rezultate, naglasio je Sinanović.
Govoreći u ime federalnog premijera Nermina Nikšića, Ramiz Mehaković, direktor kabineta federalne Vlade, izrazio je zahvalnost grupaciji koja ima 14 posto tržišnog udjela u fltriranju zraka, te je kazao kako su vrata federalne Vlade otvorena za svake dalje poteze ove tešanjske fabrike.
MANN+HUMMEL grupa vodeći je svjetski stručnjak za rješenja i razvoj filtriranja, te partner i dobavljač originalne opreme za međunarodnu automobilsku i mašinsku industriju. Grupacija MANN+HUMMEL zapošljava oko 14.900 radnika na 59 lokacija na svim kontinentima.
Ukupni prihodi u 2012. godini iznosili su 2,6 miliona eura uz rast prodaje od 4 posto.
Strategijom razvoja do 2018. godine planirano je da prihod dostigne 3,4 milijarde eura te da posao dobije dodatnih 2.000-3.000 radnika.
Na prezentaciji su predstavnici kompanije MANN+HUMMEL.BA uručili donaciju Udruženju Obrazovanje gradi BiH u vrijednsoti 5.000 KM, koju je primio predsjednik udruženja Jovan Divjak.

indikator.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close