U svijetu oko 4,5 milijarde mobilnih pretplatnika

U svijetu je na kraju 2013. godine bilo 6,7 milijardi pretplatnika mobilne telefonije, pokazali su podaci Mobility izvještaja kompanije Ericsson.

Procijenjuje se da je, međutim, stvarni broj pretplatnika mobilne telefonije u svijetu oko 4,5 milijardi, pošto mnogi korisnici imaju po nekoliko ugovora.

Analiza je pokazala i da se broj pretplatničkih ugovora za mobilni pristup internetu povećao na 2,1 milijardu, što je porast za 40 odsto više nego u 2012. godini.

Dodaje se da je u četvrtom kvartalu 2013. godine zabilježen porast i u domenu pretplate na LTE, odnosno četvrtu generaciju mobilne telefonije, tako da je na kraju prošle godine zabilježeno 200 miliona LTE pretplatničkih ugovora.

Globalni mobilni broadband saobraćaj posljednjih godinu dana porastao je za 70 odsto i dostigao dva petabajta, dok je govorni saobraćaj ostao na istom nivou.

U 2013. godini prodato je oko milijardu pametnih telefona, a u četvrtom kvartalu pametni uređaji predstavljali su 60 odsto svih prodatih mobilnih telefona u tom periodu.

Švedska kompanija Ericsson obezbjeđuje servise, softver i infrastrukturu za informaciono-komunikacione tehnologije i više od 40 odsto svjetskog protoka mobilnih podataka obavlja se preko Eriksonovih mreža.

Beta

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close