U susret 19. Sarajevo Film Festivalu: Sve počinje “Beračem željeza”

“Epizoda u životu berača željeza” film je bh. redatelja Danisa Tanovića (predsjednika žirija Takmičarskog programa – igrani film), za kojega je na Filmskom festivalu u Berlinu ove godine dobio Srebrenog medvjeda za najbolji film, dok je istu nagradu za najbolju mušku ulogu dobio Nazif Mujić, i upravo projekcijom ovog filma, odnosno njegovim premijernim prikazivanjem bit će označen početak ovogodišnjeg izdanja Sarajevo Film Festivala.

(Oslobođenje)

Film će s početkom u 20.30 sati 16. augusta biti prikazan u Narodnom pozorištu Sarajevo, a u 21 sat njegova će projekcija na platnu Ljetnog kina !hej, također, označiti početak projekcija filmova u jednom za publiku najatraktivnijih programa SFF-a – Open Airu.

“Krugovi”

Kad je riječ o ovom programu, ove godine publika je u prilici pogledati drugu filmsku projekciju 17. augusta, kada će biti prikazan film Pabla Bergera, gosta SFF-a, “Blancanieves”.

U Španjolskoj 20-ih godina prošloga stoljeća, navodi se u opisu radnje ovog filma, poznati matador Antonio Villalta sprema se ući u arenu, dok ga njegova trudna supruga Carmen de Triana gleda u iščekivanju. Nakon što joj suprug nastrada, ona se počne porađati, što uvodi seriju tragičnih događaja koji će imati dugotrajne posljedice za ovu porodicu…

Naredne večeri na redu je projekcija filma Davida Gordona Greena, također gosta Festivala, pod nazivom “Princ Avalanche”, u kojemu Alvin i Lance ljeto 1988. provode u opustošenoj, odnosno požarom poharanoj šumi na monotonom zadatku ponovnog iscrtavanja saobraćajne signalizacije na beskonačno dugoj ruralnoj cesti… U ovom remakeu filma “Either way” islandskog autora Hafsteinna Gunnara Sigurossona, režiser D. G. Green uspio je ispričati priču koja je dijelom jezgrovita komedija, a dijelom filozofski road movie, kao i vratiti se poetičkom vizualnom izrazu, karakterističnom za njegove rane, nezavisne filmove.

Publika će biti u prilici pogledati i film “Krugovi” redatelja Srdana Golubovića, također gosta Festivala, dobitnika mnogih nagrada i apsolutnog pobjednika regionalne selekcije na nedavno održanom jubilarnom 60. Pulskom festivalu, kada je osvojio tri Zlatne arene – za najbolji film, režiju i glavnu ulogu i priznanje hrvatskih kritičara.

“Prije ponoći” ostvarenje je Richarda Linklatera, koji gledatelje u željno očekivanom nastavku priče o Jessi i Celine, koji bi mogao biti kraj savršene trilogije, vodi u period devet godina nakon posljednjeg susreta ovog zlosretnog para…

“Omar” je filmsko ostvarenje Hany Abu-Assada i za ono što se dešava u njemu navedeno je slijedeće: “Omar je navikao izbjegavati svjetlosne rakete dok preskače granični bedem kako bi posjetio svoju tajnu ljubav Nadiju. Ali jednostavna ljubav i jednostavan rat su nepoznanica u okupiranoj Palestini…”.

Adam Bakri i Waleed Zuaiter, glumci koji su ostvarili uloge u ovom filmu, gostovat će u Sarajevu.

Nakon što se sve u njenom životu počinje raspadati, uključujući i njen brak s bogatim poslovnim čovjekom Halom (Alec Baldwin), elegantna ljubimica društvene scene New Yorka Jasmin (Cate Blanchett) seli u skromni stan svoje sestre Ginger (Sally Hawkins) u San Franciscu kako bi ponovo pokušala stati na noge, sažetak je radnje filma “Blue Jasmine” redatelja Woodya Allena, kojega će publika, također, biti u prilici pogledati.

Razočarenje, praznina

Također, bit će prikazan i film “Gloria” redatelja Sebastiana Lelioa, koji je i gost Festivala.

U fokusu ovog filma je žena imenom Gloria, koja ima 58 godina i razvedena je, a odlučna je da pobijedi godine i usamljenost, te bez ustručavanja uskače u vrtlog zabava za samce u potrazi za instant-zadovoljenjem, što za rezultat ima niz razočarenja i osjećaj praznine…

“Kutija za užinu” film je Ritesha Batrae kojim se zatvara ovogodišnje 19. izdanje SFF-a, a redatelj je gost Festivala.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close