BiHPrivreda

U subotu takmičenje u razvijanju pita Klasovim brašnom

Bosanskohercegovačka prehrambena industrija Klas d.d. Sarajevo će u subotu 13. maja sa početkom u 12,00 sati na jezeru «Jelen» kod Jelaha organizirati  takmičenje u razvijanju pita. Prvi put će 10 ekipa iz cijele Bosne i Herceogvine sa po pet takmičara u svakoj razvijati jufke Klasovim brašnom, čije umijeće će ocijeniti stručni žiri sačinjen od kulinarskih majstora iz Udruženja kuhara BiH, i na kraju proglasiti najbolje.

 

Osim takmičenja u razvijanju «350 zvrčića pite» po ekipi, tu su još i, «trčanje s jufkom na oklagiji», ​zatim “nošenje 1 kg brašna na glavi» za žene, te «​nošenje 25 kg brašna» za  muškarce. Također bit će ocijenjena i najukusnija pita, kao i najljepši izgled zvrčića.​
«Ovo je prvi put da ćemo na jednom mjestu i u jednom danu imati razvijenih 3.500 zvrčića pite. Baš zato što nema pite bez Klasovog brašna, mi i na ovaj način želimo doprinijeti zanačaju bosanske kuhinje i njenih vrhunskih delicija kakve su bosanska pita ili burek. U subotu će nam doći žene iz Tešanja, Jelaha, Maglaja, Vareša, Žepča, Doboj Juga, Zavidovića, Zenice, Visokog, i drugih gradova, i to uglavnom iz Udruženja žena i Udruženja civilnih žrtava rata, što nas posebno čini sretnim da ćemo upravo sa tim ženama provesti jedan cijeli lijepi dan zajedno”, kazala je Irma Omerović brend menadžerica kompanije Klas.

​Cijeli događaj Klas organizira u saradnji sa udruženjima žena iz Zeničko – dobojskog kantona uz podršku lokalne zajednice i Turističke zajednice grada Tešnja. Uz takmičarski dio koji se odnosi na razvijanje pite, predviđeno je i prodajni bazar, a zabavni dio eventa povjeren je  Folklornom ansamblu «Džemal Bijedić», sa Nerminom Handžić. Za sve učesnike i pobjednika takmičenja Klas je osigurao mnogobrojne nagrade. Svi koji posjetioci i takmičari su dobro došli.

 

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close