U Srebrenicu dolaze Zvizdić, Vučić, Dodik

Očekuje se da će konferencija okupiti više od 200 učesnika, predstavnika vlasti iz Bosne i Hercegovine i zemalja regiona s ciljem razgovora o perspektivama i mogućnostima ulaganja u taj grad.

Dolazak na Investiciono-razvojnu konferenciju u Srebrenici 11. i 12. novembra, koja će imati regionalni karakter, do sada je potvrdilo tročlano Predsjedništvo BiH, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, predsjednik bh. entiteta Republika Srpska (RS) Milorad Dodik, premijerka Vlade RS-a Željka Cvijanović, a iz regiona samo premijer Srbije Aleksandar Vučić, rekao je za Anadolu Agency (AA) načelnik Općine Srebrenica Ćamil Duraković.

Očekuje se da će konferencija okupiti više od 200 učesnika, predstavnika vlasti iz Bosne i Hercegovine i zemalja regiona s ciljem razgovora o perspektivama i mogućnostima ulaganja u taj grad.

Organizovanjem ove konferencije vlasti Srebrenice nastoje privući lidere koji su prisustvovali obilježavanju 20. godišnjice genocida u Srebrenici 11. jula ove godine kako bi ovaj put razgovarali o perspektivama ulaganja u ovaj grad i kako bi se Srebrenici osigurao i ekonomski razvoj.

Pozivi su upućeni svima onima koji su boravili u Srebrenici 11. jula, uključujući i Srbiju, odnosno njenog premijera, zatim predsjednici Hrvatske, predsjednicima Slovenije, Crne Gore i Makedonije.

Međutim, što se tiče potvrda za dolazak na konferenciju iz zemalja regiona, kako je za AA kazao Duraković, potvrda je stigla samo iz Srbije gdje je svoj dolazak potvrdio premijer te zemlje Aleksandar Vučić. Iz BiH do sada je dolazak, između ostalih, potvrdilo tročlano Predsjedništvo BiH, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, predsjednik bh. entiteta Republika Srpska (RS) Milorad Dodik i premijerka Vlade RS-a Željka Cvijanović.

Duraković pojašnjava da se u Hrvatskoj 8. novembra održavaju parlamentarni izbori pa iz tog razloga ne očekuju predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović na konferenciji.

“Premijer Vučić je davno rekao da će doći, naše tročlano Predsjedništvo, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, neki ministre iz VM, predsjednik i potpredsjednik RS-a. Očekujemo i predsjednika i premijera Federacije, premijerku RS-a… Imamo sve strane ambasade koje su uglavnom u BiH. Pozvali smo premijera Turske Ahmeta Davutoglua, ali nismo dobili odgovor, samo su se interesovali za agendu koju smo im poslali prije nekoliko dana pa ćemo vidjeti šta je njihova konačna odluka. I tamo vidimo da imaju problema i izbore”, istakao je Duraković.

Što se tiče Crne Gore i Makedonije, naglašava Duraković, zvali su iz kabineta da pitaju za agendu.

“Uglavnom, svi zovu i pitaju za detalje. To nama daje signal da se protokoli i kabineti interesuju za konferenciju”, ističe Duraković.

Makedonski predsjednik Gjorge Ivanov, naglašava Duraković, pismeno nije potvrdio dolazak u Srebrenicu na investicionu konferenciju.

Napominje da je 5. novembar krajnji rok i tada će imati konačnu listu.

Osim nekoliko neophodnih infrastrukturnih projekata koji će biti prezentirani na konferenciji, kao što su izgradnja mostova srušenih tokom proteklog rata i popravke puteva i uređenja korita gradske rijeke, bit će ponuđeni i projekti iz oblasti turizma i privrede. Najveći projekat koji žele prezentovati na konferenciji je projekat Guber banje koja je okosnica budućeg razvoja Srebrenice.
(Vijesti.ba / AA)

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close