SBB-ov ministar Džindić i SDA-ov premijer Novalić imaju zajedničku firmu TMR

Nermin Džindić, SBB-ov novi ministar energetike, industrije i rudarstva FBiH i Fadil Novalić, premijer FBiH itekako imaju dobre veze i poznanstva, a veže ih i zajednička kompanija „Termo Metal Resist” (TMR), otkriva novinska agencija Patria.

Primarna djelatnost zajedničke im firme je posredovanje u prodaji mašina, industrijske opreme, brodova i aviona. Broj zaposlenih je 12.

Ovu kompaniju, čije prostorije graniče sa zidovima kompanije UNIS Tools u Vogošći, čiji su radnici mjesecima bili u štrajku, osnovala je porodica Fadila Novalića i Džindić.

Naime, Nermin Džindić kao jedan od osnivača ove kompanije, koja je osnovana u aprilu 2008. godine, ali zanimljivo odlično posluje tek zadnje dvije godine, uložio je kapital od 35.677, Ada Novalić uplatila je 95.531, Munir Novalić 71.014, Azra Novalić 40.709, a Naida Novalić 67.571 KM. Ukupni kapital firme je 378.341 KM.

Interesantno je da je među osnivačima i Samir Iskrić, šef Ureda premijera Novalića, a premijerova kćerka Ada je direktorica.

Iskrić je Novalićev čovjek od povjerenja, baš kao i Džindić. Vodio je finansije Fudbalskog kluba Zvijezda, a vodio je i finansijsku službu u Cimos TMD. Cimos TMD s Novalićem na čelu je bio i sponzor lokalnog Fudbalskog kluba Zvijezda kojem je Cimos svake godine davao i do 100 hiljada eura.

U ovom klubu su važne uloge imali pojedinci koji su na različite načine bili povezani sa Novalićem.

Ovo je potvrda ranije objavljene priče da je Džindić iako SBB-ov prijedlog zapravo Novalićeva želja, jer ih vežu debele poslovne veze.

U vrijeme štrajkova radnika UNIS Toolsa koji plaću nisu primili već duži vremenski period radnici su posumnjali da ih premijer želi pripojiti TMR-u, kompaniji u čijem vlasničkom udjelu je i sam Novalić.

Ipak Novalić nikada nije želio priznati kojoj kompaniji će radnike „pripojiti“. Tako su radnici osnovano sumnjali da se  radilo na ovome da Unis Tools ode u stečaj, a podsjećamo Novalić je jedno vrijeme bio i predsjednik NO Unis Toolsa.

– Familija Novalić želi ovladati s obje kompanije. Zato i žele pokrenuti stečaj. Radnici su prevareni – istakao je naš izvor iz Unis Toolsa.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close