Kultura življenjaLifestyle

U slikovnici za djecu od ‘analnog seksa’ do dužine ‘one stvari’

RODITELJI ZATEČENI, MNOGI ŠOKIRANI

Od ‘analnog seksa’ do dužine ‘one stvari’: Na Ilidži se pojavila slikovnica ‘Seks za početnike’, a u njoj…

 

Pod motom “bez dlake na jeziku”, uz slikovnice o “100 zabavnih igara”, princezicama, puzzlama i ostalim igračkama za djecu, po cijeni od 15 KM prodaje se „bogato ilustrirana“ knjižica u kojoj djeca mogu “saznati”, na primjer, šta je to analni seks i zašto se “stimulacijom ovog organa može doći do prijatnosti i kod muškaraca i kod žena”

U jednoj prodavnici dječjih igračaka na atraktivnoj lokaciji na sarajevskoj Ilidži, ovih dana se u prodaji pojavila “slikovnica” pod naslovom “Seks za početnike”, potvrdili su bh. informativnom portalu INS neugodno iznenađeni roditelji koji su primijetili ovaj “priručnik” autorice Jasminke Petrović, s ilustracijama Dobroslava Boba Živkovića, čiji je izdavač Kreativni centar iz Srbije.

Pod motom “bez dlake na jeziku”, uz slikovnice o “100 zabavnih igara”, princezicama, puzzlama i ostalim igračkama za djecu, po cijeni od 15 KM prodaje se „bogato ilustrirana“ knjižica u kojoj djeca mogu “saznati”, na primjer, šta je to analni seks i zašto se “stimulacijom ovog organa može doći do prijatnosti i kod muškaraca i kod žena”, te šta je neophodno za isti.

 

seks-za-pocetnike-2

Kako navodi portal INS, također se nude i informacije o korisnosti samozadovoljavanja, o homoseksualizmu, o dužini “one stvari”, o “seksu putem telefona”, kao i “primjeri” ilustriranih seksualnih odnosa s opisima konkretnih situacija, počevši od odnosa s ljetne plaže, do “trganja spavačica” itd…

“Ovdje ćeš pronaći sve što želiš znati o seksu… Ovo nije priča o pčelama i cvijeću”, navodi autorica.

Otkrit ćete, piše autorica, „zašto je seks zanimljiv i koristan“, uz ilustraciju međusobnog dodirivanja mlađih osoba.

Iako autorica navodi da o „seksualnom životu“ govori kroz prizmu humora, činjenica da se ovakvo djelo čini dostupnim javnosti pod firmom „edukativne knjige za decu“, u najmanju ruku čudi. Zato roditelji tvrde da su neugodno iznenađeni ponudom ovakve publikacije, a posebno da je ista završila među igračkama i slikovnicama za djecu manjih uzrasta.

Bez namjere, kao kažu, da se u eri interneta “pod tepih” gura i ovaj segment u odgajanju djeteta, nameće se pitanje ko to radi i na kakav način djeca primaju navedene informacije, piše INS.

 

seks-za-pocetnike-1

Prodavači tvrde da je knjiga čak odobrena od Ministarstva obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo.

U više navrata proteklih dana smo pokušali provjeriti navedenu informaciju kod ministra Elvira Kazazovića i Ministarstva obrazovanja KS, ali odgovor na naš upit zasada nismo dobili, navodi u tekstu portal INS.

Knjiga Seks za početnike nastala je u Srbiji, a u toj zemlji važi tamošnji „najznačajniji životni priručnik za mlade njihove roditelje i profesore“. Objavljena je u više izdanja izdanja u Srbiji i van te zemlje.

Negativne reakcije izazivala je i u beogradskim školama, kao i pitanja roditelja „kakve mi to knjige preporučujemo deci”, kako je objasnila jedna bibliotekarka, ali navodno su roditeljima naknadno objašanjeno, pa su prihvatili ovakve „priručnike“.

 

(INS)

 

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close