U septembru nova izdanja standarda ISO 9001 i ISO 14001

Ova jesen će za standarde za sisteme upravljanja biti značajna zbog dva nova izdanja s tog područja.
Vjerovatno će 16. septembra izaći novi standard ISO 14001, tzv. okolišni standard, a nedjelju dana kasnije i najvažniji standard u oblasti sistema upravljanja ISO 9001.

Ovaj put standardi će imati jednaku strukturu i dio sadržaja, odlučeno je Direktivom Međunarodne organizacije za standardizaciju (ISO), i obavezni su pri pripremi svih standarda za sisteme upravljanja.

Za ISO 9001 će to biti peto izdanje u nizu, a za ISO 14001 treće.
Ovogodišnje promjene, iako neki su očekivali više, donose svjež vjetar i korisnicima će svakako omogućiti provjetravanje postojećih sistema upravljanja i na taj način njihovo poboljšanje.

Razlozi za promjenu standarda je bilo više, među kojima su efikasnije upravljanje procesima i uzimanje u obzir razvoja praksi najboljih organizacija u ovoj oblasti, ako zanemarimo pojednostavljenje zajedničkih standarda za različite sisteme upravljanja.

Iako su promjene za ISO 9000 standard relativno male, novi ISO 9001 će se u velikoj mjeri razlikovati od prethodne verzije.

– Ovo je rezultat evolutivnog procesa. Prve verzije ISO 9001 (1987. i 1994.) bile su propisane sa mnogim specifičnim zahtjevima za dokumentirane postupke i zapise; 2000. godine uveli smo pristup procesima, koji se fokusirao na procese upravljanja, uz potrebnu manju dokumentaciju. Ovo je održavano u reviziji 2008. Sada smo otišli korak dalje i ISO 9001: 2015 je još manje preskriptivan od svog prethodnika. On je s naglaskom na ono što se mora postići, a ne kako to postići. Osim opšteg pospremanja ukupnog teksta, kod posebnih odredbi je uveden veći broj malih tehničkih promjena. Na primjer, top menadžment sada mora promovirati upotrebu razmišljanja baziranog na riziku, osim procesa pristupa. Mi smo također dodali objašnjenja o procesu okruženja koje se primjenjuje na uslužne organizacije, i veće zahtjeve za proizvodne i uslužne djelatnosti za sprečavanje ljudske greške.”, kaže Nigel Croft, predsjednik Pododbora za ISO reviziju standarda.

Ključne novosti u novom standardu ISO 14001 su povećana istaknutost upravljanja okolišem u okviru procesa strateškog planiranja organizacije, veći fokus na rukovodstvo, dodatne proaktivne inicijative za zaštitu okoliša od zla i degradacije, kao što su održivo korištenje resursa i ublažavanje klimatskih promjena, poboljšanje ekoloških performansi, “lifecycle” razmišljanje kada se razmatraju aspekti okoliša, kao i dodavanje strategije komuniciranja.

Indikator.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close