-TopSLIDEBiHPolitika

U SBK ne slušaju Parlament FBiH, planira se 36 novih minihidroelektrana

U Udruženju Gotuša iz Fojnice su zabrinuti zbog najava da bi se u Srednjebosanskom kantonu do 2025 godine moglo graditi 38 novih minihidroelektrana. Predsjednik ovog udruženja Robert Oroz je podsjetio na činjenicu da sa postojećih 36 SBK prednjači u BiH i da bi izgradnja njih još toliko mogla predstavljati pravu ekološku katastrofu.

Čim neko spomene izmjene prostornog plana mi strahujemo, a očigledno je da za to imamo razloga, smatra Oroz.

Iz kabineta premijera Tahira Lende stižu uvjeravanja da će se kanton pridržavati zakona i da će se u svim lokalnim zajednicama obaviti javne rasprave. To ipak znači da se u ovom kantonu neće ispoštovati Zaključak Zastupničkog doma Parlamenta FBiH o zaustavljanju gradnje minihidroelektrana u BiH.

– Broj zahrjeva za gradnju je reduciran i to je možda dobar put da se završi ono što je predviđeno. Ako bude novih zahtjeva moraju proći istu zakonsku regulativu, rekao je Lendo.

Eko aktivisti ponavljaju da država nema velike koristi od minihidroelektrana, ali zato imaju investitori. Sve veći broj protesta zbog uništavanja rijeka primorao je vlasti u FBiH da reaguju, a biće zanimljivo pratiti javne rasprave u SBK gdje je ovo očigledno postao unosan biznis.

Patria

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close