-TopSLIDEKultura življenjaLifestyleShowbiz

Lordan Zafranović o krađi u “Dari iz Jasenovca”: Predrag Antonijević je bio predsjednik Komisije koja je odbila scenarij ‘Djeca Kozare’

REŽISER LORDAN ZAFRANOVIĆ PROGOVORIO O KRAĐI U “DARI IZ JASENOVCA”: „Predrag Antonijević je bio predsjednik Komisije koja je odbila scenarij ‘Djeca Kozare’, a onda je iz njega…“

Zafranović je otkrio kako je scenarij “Djeca Kozare” dva puta slao na konkurs Filmskog centra Srbije i da je oba puta bio odbačen. “Ono što je dodatno fascinantno jeste što je jednom prilikom na čelu Komisije koja je odbacila taj scenarij bio upravo Predrag Antonijević, režiser “Dare iz Jasenovca”.

“Pravnici su na potezu, oni trebaju reći da li je scenarij filma ‘Dara iz Jasenovca’ plagirao scenarij ‘Djeca Kozare’ kojeg je prije 35 godina napisao književnik Arsen Diklić, a kojeg sam ja trebao režirati”, rekao je jutros režiser Lordan Zafranović gostujući u programu srbijanske Nove TV. On je kazao kako će se o tome očitovati pravnici ne samo iz Srbije nego i iz Sjedinjenih Američkih Država i svih drugih zemalja u kojima će biti prikazivan film “Dara iz Jasenovca”“Nasljednici pokojnog Diklića će tražiti satisfakciju od onih koji su, po svoj prilici, ‘preuzeli’ najvažnije dijelove njegovog izuzetnog scenarija”, najavio je poznati hrvatski režiser koji već tri decenije živi u Češkoj. On je rekao da je u svojoj filmskoj karijeri sarađivao s najvećim piscima, poput Mirka Kovača, Filipa Davida, Danila Kiša… i da je uvijek poštovao njihov autorski integritet i prava.

Na novinarsko pitanje da li su mu reditelj Antonijević i scenaristica Nataša Drakulić “uzeli temu”, Zafranović je kazao da niko nikome ne može uzeti temu, da jedna tema može biti predložak za veliki broj filmova, ali u slučaju “Dare iz Jasenovca” se radi o nečem drugom, o preuzimanju najvažnijih, bezmalo svih elemenata Diklićevog scenarija, glavnih likova, odnosa među njima, mjesta radnje, vrijeme dešavanja… “Ja nisam gledao film ‘Dara iz Jasenovca’ pa mi je teško govoriti, ali iz onoga što sam pročitao, pogotovo iz analize književnice Biljane Srrbljanović, koja je čitala scenarij ‘Djece Kozare’ i gledala Antonijevićev film i otkrila nevjerovatne sličnosti, kojima sam ja zaprepašten.”

Zafranović je otkrio kako je scenarij “Djeca Kozare” dva puta slao na konkurs Filmskog centra Srbije i da je oba puta bio odbačen. “Ono što je dodatno fascinantno jeste što je jednom prilikom na čelu Komisije koja je odbacila taj scenarij bio upravo Predrag Antonijević, režiser ‘Dare iz Jasenovca’.

Meni tu nije jasna kulturna politika vlasti u Srbiji. Kada su kraljevi, carevi, pape… u davna vremena naručivali umjetnička djela, onda su ih naručivali od najvećih umjetnika Michelagela, Leonarda Da Vincija, Rubljova… Srbija je zemlja velike filmske tradicije i nije jasno kako se opredijelila da ovako važan i  krupan projekt povjeri upravo Antonijeviću, a ne nekom od velikih, dokazanih srpskih režisera. On je došao iz Amerike da “spasi” srpsku kinematografiju i prosvijetli publiku”, bio je ironičan Lordan Zafranović.

Na opasku voditeljice da je postojao plan da film o Jasenovcu snimi Emir Kusturica, on je odgovorio kako misli da se radilo o šali. “Kusturica jeste veliki filmski talent, svjetsko redateljsko ime, ali ja mislim da to nije njegova tema.”

Lordan Zafranović je na kraju rekao kako se pripreme za početak snimanja njegovog filma “Djeca Kozare” dobro odvijaju, kako je Filmski centar Srbije dodijelio 250 hiljada eura, da će u koprodukciju ući i partneri iz Francuske, Češke, Makedonije, Hrvatske.

“Mislim da je Hrvatskoj potreban film o Jasenovcu, da napokon skine sa sebe sjenu tog strašnog poglavlja u svojoj povijesti. ‘Djeca Kozare’ će biti moderan, angažiran, humanistički film koji će, nadam se, dugo trajati i svjedočiti o zlu kako se ono nikada nigdje ne bi dogodilo. Vidimo da su i danas usljed ovih strašnih migracija djeca širom svijeta najveće žrtve”, poručio je Lordan Zafranović.

(NovaS)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close