U Sarajevu preminuo režiser Sulejman Kupusović

U Sarajevu je sinć preminuo poznati bosanskohercegovački režiser Sulejman Kupusović u 63. godini, nakon duge i teške bolesti, potvrdili su iz Narodnog pozorišta.

Kupusović je rođen 7. aprila 1951. u Kladnju. Diplomirao je pozorišnu, filmsku, televizijsku i radio režiju na Akademiji pozorišne i filmske umjetnosti u Zagrebu 1974. godine, a filozofiju i komparativnu književnost na zagrebačkom Sveučilištu.

Režirao je u pozorištima širom bivše Jugoslavije, te u Rumuniji, Bugarskoj i Turskoj. Njegove predstave su izvođene u Meksiku, Gvatemali, Francuskoj, Njemačkoj, Španiji, Turskoj, Mađarskoj, Rumuniji, Bugarskoj, Švedskoj, Italiji i Austriji.

Režirao je i prvu bošnjačku operu, “Hasanaginicu”, koja je premijerno izvedena u Sarajevu 18. marta 2000. U naslovnoj ulozi nastupila je primadona sarajevske Opere Amila Bakšić. Autor je i pozorišnog hita “Ženski turbofolk bend” kojeg izvodi ansambl Kamernog teatra ‘55. Osim pozorišnih predstava, režirao je i nekoliko TV-drama, TV-serija:  “Viza za budućnost” (2002),”Memoari porodice Milić” (1990), “Zajedno” (1981),  “Tale” (1977) te niz dokumentarnih i muzičkih programa

Oslobođenje

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close