U Sarajevu danas počinje filmski queer festival ‘Merlinka’

Međunarodni festival queer filma “Merlinka” prvi put je organizovan u decembru 2009. godine u Beogradu s idejom da promovira filmove koji se bave gej, lezbejskom i trans tematikom, a koji rijetko kad dođu do šire filmske publike

(Fena)

U Art kinu Kriterion danas će biti otvoren Filmski festival “Merlinka” koji će trajati do 2. februara u organizaciji Sarajevskog otvorenog centra.

Međunarodni festival queer filma “Merlinka” prvi put je organizovan u decembru 2009. godine u Beogradu s idejom da promovira filmove koji se bave gej, lezbejskom i trans tematikom, a koji rijetko kad dođu do šire filmske publike.

Festival je dobio ime po ubijenoj trans osobi Vjeranu Miladinoviću Merlinki.

Cilj ovog festivala jeste promocija prava i kulture LGBT osoba putem filmske umjetnosti, koja je jedna od metoda borbe na smanjenju homofobije.

U okviru tri dana festivalskog programa bit će prikazano 30 kratkometražnih i tri dugometražna igrana filma.

Drugog dana Festivala bit će organizovana i diskusija o temi “Transeksualnost u tranziciji”, čija ideja jeste da transeksualnost propita iz šireg društveno-ideološkog konteksta zemalja u regiji, od socijalizma do kapitalizma i svemu između, te da pokaže koliko i da li politički procesi imaju veze s pravnim i svakodnevnim životom trans osoba.

Festival “Merlinka” u Sarajevu se organizuje drugi put.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close