U RS-u se plaše nove rezolucije Evropskog parlamenta!

Povodom 20. godišnjice potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma

U PRIPREMI DOKUMENT: U RS-u se plaše nove rezolucije Evropskog parlamenta!

U Evropskom parlamentu spremaju se dvije rezolucije povodom 20. godišnjice potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, a očekuje se da jedna bude oruđe Zapada za političku demontažu RS-a, o čemu se uveliko spekuliše u diplomatskim salonima, saznaju “Večernje novosti” iz obavještenih izvora u Briselu.

Prema informacijama ovog beogradskog medija, već ove sedmice počinju pripreme za podnošenje nacrta rezolucija na raspravu, koje će predložiti različite poslaničke grupe.

S jednom će izaći grupa europoslanika koja podržava srbijanske interese, na čelu s Francuzom Emerikom Šopradom. Drugi prijedlog, koji ima mnogo više šansi za uspijeh, sprema se na inicijativu nekih hrvatskih poslanika. Oni su se oko toga ovih dana dogovarali na neformalnom sastanku u Briselu.

Kako pišu “Večernje novosti”, zapadne sile su neformalnim kanalima tokom augusta “ispipavale teren” da se rezolucija o sporazumu kojim je završen rat u BiH nađe na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a, te su odlučile da se dokument pripremi u Evropskom parlamentu.

Osim simboličkog značaja, tekst bi praktično mogao da sadrži neku vrstu apela da se učvrsti centralna vlast Sarajeva, što je, kako rezonuju zapadni moćnici, osnovni preduslov da BiH postane funkcionalna država. I upravo u tim formulacijama i težnjama mogla bi da se krije “mina” za temelje RS-a, koja je upravo Dejtonskim sporazumom cementirana kao entitet. Tačno je da rezolucija, ako bude usvojena, ne proizvodi pravno obavezujuće dejstvo, ali bi bila zamajac za buduće političke atake na RS kojih su itekako svjesni i u Banjoj Luci i u Beogradu, pišu “Večernje novosti”.

Dva mjeseca pripreme

Rezolucije koje usvaja Evropski parlament nemaju izvršnu snagu, ali ipak predstavljaju zvanični dokument sa određenom težinom.

Inače, potrebno je bar dva-tri mjeseca da inicijativa za rezoluciju prođe svu neophodnu proceduru da bi eventualno bila stavljena na glasanje.

Autor: (D. K.)
avaz.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close