U prva tri mjeseca 2015. registrirano 123,2 miliona KM stranih ulaganja

Prema trenutno raspoloživim podacima Centralne banke BiH, za prva tri mjeseca 2015. godine, u BiH je registrirano 123,2 miliona KM stranih ulaganja, što predstavlja smanjenje od 60 posto u odnosu na isti period 2014. godine, navodi se u saopćenju Agencije za promociju stranih ulaganja (FIPA) koje je dostavljeno Poslovnom portalu Akta.ba.

Iz FIPA-e su pojasnili da iznos za prvi kvartal ne mora odražavati i godišnji trend.

“U principu, ako je suditi po dosadašnjim trendovima, u prvom kvartalu bilježi se usporeniji rast stranih investicija u odnosu na preostala tri. Kao jedan od razloga su i nepovoljnije vremenske prilike u zimskom periodu”, dodaje se.

Rečeno je da trenutno nema podataka o tome iz kojih zemalja su najviše stigle investicije, te u koje sektore se najviše ulagalo, s obzirom da je riječ o vrlo kratkom periodu za ovakvu vrstu analize.

Prednosti Bosne i Hercegovine

I Bosna i Hercegovina ima mnoge prednosti za privlačenje stranih investicija, a iz FIPA-e su naveli koji su razlozi za ulaganje u BiH.

“Zavisno od sektora u kojem posluju, strani investitori ističu različite razloge zbog kojih su investirali u BiH, počev od blizine evropskog tržišta, raspoloživosti sirovine, jeftinije, kvalitetne, obrazovane i kreativne radne snage, jeftinije proizvodnje, mogućnosti za ulaganja, raspoloživosti proizvodnih kapaciteta, i slično”, navode iz FIPA-e.

Svjetski trendovi

Na pitanje da li se osnivanjem “One stop shop” šaltera za registraciju preduzeća, sticanjem certifikata o povoljnom poslovnom okruženju i raznim drugim akcijama lokalnih zajednica došlo do veće investicione aktivnosti u BiH, iz FIPA-e su kazali da su “One stop shop” usluge postala trend u svijetu, a polako postaju i u zemljama okruženja.

“Postojanje ovakvih usluga i servisa ne mora nužno značiti da će doći samo zbog toga do povećanja stranih ulaganja. To je samo jedan u nizu koraka koje vode većoj atraktivnosti lokacije, općine, grada ili države, ali za povećanje priliva stranog kapitala potrebno je uraditi mnogo više. Vi možete imati ‘One stop shop’ uslugu i servis, ali u zemlji u kojoj je politička ili sigurnosna situacija turbulentna, postojanje jedne takve usluge neće značiti mnogo, ako dva spomenuta osnovna preduvjeta za dolazak stranih ulaganja nisu zadovoljena”, ocijenjuju iz FIPA-e.

K.S.

Akta.BA

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close