U poplavama u BiH sve više mrtvih

Informacije o broju poginulih u poplavama u Doboju su kontradiktorne. Zvaničnici entitetske policije tvrde da ih ima devet, a dobojski gradonačelnik Obren Petrović govori o 20 žrtava. Najteže je u Semberiji i Posavini.

(DW.DE)

„U Republici Srpskoj (RS) je do sada pronađeno 16 žrtava poplava“, izjavio je direktor Policije RS-a Gojsko Vasić. On je na konferenciji za novinare u Banjoj Luci rekao da je u Doboju pronađeno devet žrtava, dvije u Modriči i po jedna u Šamcu, Laktašima, Bijeljini, Vlasenici i Srpcu. Međutim, gradonačelnik Doboja Obren Petrović tvrdi da je samo u Doboju u subotu (17.5.) pronađeno više od dvadeset tijela stradalih u poplavama. Petrović je kazao da bi broj mrtvih mogao biti „daleko veći“. Na području Federacije BiH poginulo je najmanje sedam osoba. Čini se da je tačan broj stradalih u BiH za sada nemoguće utvrditi.

Situacija u općini Bijeljina i dalje je vrlo teška

U Općini Bijeljina je i dalje teška situacija jer je nasip kod mjesta Batkovići popustio na četiri mjesta. Vodena stihija ugrožava hiljade domova. Procjenjuje se da bi iz okolnih bijeljinskih područja moglo biti evakuirano oko 10.000 osoba. U subotu su u ovom gradu boravili najviši entitetski zvaničnici, među kojima i predsjednik RS-a Milorad Dodik. Oni su pozvali medije da ne šire paniku te da objavljuju samo provjerene informacije koje stižu iz nadležnih službi. Dodik je tokom boravka u Bijeljini verbalno napao novinarku BN televizije koja mu je na konferenciji za novinare postavila nekoliko „nezgodnih“ pitanja.

Gradačac pomaže Šamcu

Teško je i stanje u Posavini, gdje se voda iz Save probila do nasipa koje danonoćno održavaju pripadnici Civilne zaštite i volonteri. Šamac je, kako prenose agencije, jedan od najugroženijih gradova u BiH. Gotovo je u potpunosti poplavljen, a dubina vode na pojedinim mjestima iznosila je i dva metra. Više stotina ljudi u ovom gradu napustilo je svoje domove. Pomoć Šamcu (RS) stiže i iz općina u Federaciji BiH, konkretno iz Općine Gradačac. Pripadnici Civilne zaštite, vojska i građani već danima spašavaju nasipe i u Posavskom kantonu.

U Doboj bi danas (18.05.) trebala stići pomoć

Grad Maglaj u Federaciji BiH nakon potopa izgleda sablasno. Tek nakon povlačenja vode moguće je ustanoviti kolike su štete prouzrokovane. Dom zdravlja u ovom gradu je potpuno onesposobljen pa se pacijenti izmještaju u druge gradove. Nakon poplava, u Federaciji BiH su aktivirana brojna klizišta koja su stotine građana ostavila bez krova nad glavom. Samo su na području Općine Kalesija registrirana 174 klizišta. Ugrožene su brojne saobraćajnice, porušeno nekoliko mostova, a više naselja je potpuno odsječeno od svijeta. Klizišta ugrožavaju i mještane Željeznog Polja.

Hoće li biti proglašeno vanredno stanje na nivou države?

Vlada Federacije BiH, koja je u stalnom zajedanju, zadužila je Federalni štab i Upravu Civilne zaštite da Vijeću ministara (VM) BiH upute zahtjev za proglašenje stanja prirodne nesreće na cijelom području BiH. Čeka se saglasnost Vlade Republike Srpske. Predsjedavajući VM Vjekoslav Bevanda potvrdio je za BHRT da je VM spremno proglasiti stanje prirodne nesreće u BiH, ukoliko se o tome prethodno dogovore entitetske vlade. Iz Federalne vlade poručuju da između dvije entitetske vlade postoji dobra koordinacija u naporima da se ublaže posljedice velikih poplava.

Stotine kuća je oštećeno ili potpuno uništeno

Sve je više dobrovoljaca, kako pojedinaca tako i nevladinih organizacija koji se uključuju u dostavu pomoći najugroženijim bh. područjima. Studentski parlament okupio je 400 studenata koji bi u nejdelju (18.5.) trebalo da krenu prema Maglaju i Olovu sa namirnicama, odjećom i lijekovima namijenjenim ugroženom stanovništvu. Američki zvaničnici razgovarali su sa nadležnim u Operativno-komunikacijskom centru Ministarstva sigurnosti BiH kako bi utvrdili na koji način Sjedinjene države mogu pomoći BiH. Italija je, kako navode bh. internet portali, izdvojila oko 100.000 dolara za pomoć ugroženima u BiH.

  • Datum 18.05.2014
  • Autor Samir Huseinović
  • Urednik Belma Šestić
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close