U ponedjeljak počinje izglasavanje nepovjerenja nametnutoj “Vladi Federacije”

Predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Živko Budimir i lider Saveza za bolju budućnost BiH (SBBiH) Fahrdudin Radončić sastali su se danas u Budimirovom uredu u Sarajevu, a nakon toga je Budmir novinarima izjavio da je to bio nastavak razgovora o aktivnostima vezanim za zahtjev aktuelne parlamentarne većine za izglasavanje nepovjerenja Federalnoj vladi.

Radončić, koji se također obratio novinarima današnji susret smatra konstruktivnim dijalogom s nekoliko preciznih iskoraka u smislu šta jedni od drugih očekuju u tom procesu. “Najvažnija je stvar da će se ići u proceduru izglasavanja nepovjerenja Vladi FBiH. Ne mogu precizirati rok, jer to zavisi od onih koji sazivaju sjednice domova u Parlamentu FBiH, ali mislim da bi ta precedura trebala krenuti u ponedjeljak”, istakao je Radončić. U čemu se sastoji konstruktivnost dijaloga, nije precizirao.

Budimir je naveo kako se on neće ponašati u smislu bezuvjetnih ispunjavanja zahtjeva, ali nije kazao o kakvim eventualnim uvjetima može biti riječ već naznačio kako će biti još njegovih susreta sa stranačkim predstavnicima.

“Ovo je proces u kojem se trebamo dogovarati. Ja ću imati svoje uvjete, a njih ću iznijeti, kada za to dođe vrijeme, predsjednicima stranaka četvorke”, rekao je Budimir.

Radončić, pak, čija stranka kao dio nove parlamentarne većine traži izglasavanje nepovjerenja aktuelnom sastavu Vlade i imenovanje novog, vjeruje kako će do rješenja doći. Pošto je kod imenovanja nove vlade nezaobilazna uloga predsjednika FBiH, na novinarsko pitanje kakav daljnji potez predsjednika Budimira očekuje, odgovorio je: “To je delikatan proces, vidjećemo šta će se dešavati”.

Aktuelnu parlamentarnu većinu u Federaciji BiH, osim SBB-a BiH, čine i Socijaldemokratska partija (SDP) BiH, Hrvatska demokratska zajednica BiH (HDZBiH) te Hrvatska demokratska zajednica 1990 (HDZ1990). Njihov je zahtjev da ministarski sastav Federalne vlade ubuduće odgovara stranačkom sastavu ove ‘četvorke’. U aktuelnoj Vladi FBiH, naime, osim kadrova SDP-a, trenutno su i ministri iz Stranke demokratske akcije (SDA), Narodne stranke “Radom za boljitak” i Hrvatske stranke prava, čiji je kadar i predsjednik FBiH Živko Budimir. Nova parlamentarna većina formirana je nakon što je ljetos SDP objavio raskid koalicije na vlasti sa SDA, u kojoj je jedan od učesnika bila i Budimirova stranka. Budimir, čiji je potpis kao predsjednika FBiH nezaobilazan kod imenovanja nove vlade, više puta je od ljetošnjeg raskida koalicije i formiranja nove parlamentarne većine ponovio u javnosti da će se on u novonastalim okolnostima ponašati u skladu s Ustavom i zakonima te raditi isključivo u interesu građana FBiH.
(Dnevnik.ba)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close