NogometSport

U ponedjeljak odluka o sistemu takmičenja Premijer lige BiH

Od naredne sezone Premijer liga Bosne i Hercegovine će brojati 12 klubova, a kojim sistemom će se igrati još uvijek nije poznato, s tim da bi u ponedjeljak prema informacijama do kojih je došao SportSport.ba mnogo toga i po ovom pitanju moglo biti jasnije.

Skupština FS BiH donijela je odluka da u elitnom rangu bh.  fudbala od naredne sezone učestvuje 12 klubova s tim da prilikom donošenja ove odluke nije definirano po kojem sistemu će se igrati.  Klubovi su se u međuvremenu trebali izjasniti za koji su oni sistem, kao i FS Federacije BiH i FS Republike Srpske i na osnovu toga te na osnovu iskustava iz zemalja čije lige broje 12 klubova trebala bi se donijeti konačna odluka.

Međutim, kako SportSport.ba saznaje veliki broj klubova u zadatom roku nije se izjasnio, nego su svoje prijedloge FS BiH dostavili mnogo kasnije, dok pak stavovi dva entitetska saveza nisu isti.

Tako je FS Federacije za trokružni sistem prema kojem bi se u sezoni igrala 33 kola, dok je FS RS za sistem sa Ligom za prvaka i Ligom za ostanak prema kojem bi se igrala ukupno 32 kola. Nakon 22 kola prvih šest klubova bi igralo 10 kola Lige za prvaka, a oni plasirani od 7. do 12. mjesta 10 kola Lige za ostanak.

Ali, ni tu prema našim informacijama stav nije jedinstven, pošto ima klubova iz Federacije koji su za sistem sa Ligom za prvaka i Ligom za ostanak dok i u Republici Srpskoj ima onih koji su za trokružni sistem.

No, kako SportSport.ba saznaje u ponedjeljak će biti održana tematska sjednica Takmičarske komisije FS BiH na kojoj će se razmotriti svi prijedlozi i nakon toga će biti donešena odluka.

Takmičarska komisija će uputiti svoj prijedlog Izvršnom odboru FS BiH čiji članovi će na sjednici potvrditi ili odbiti odluku Takmičarske komisije.

sportsport.ba

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close