U općini Ilijaš kod Sarajeva: Nakon sedam godina izgradnje otvorena OŠ “Stari Ilijaš”

Nakon sedam godina izgradnje, danas je svečano otvorena Osnovna škola “Stari Ilijaš” u općini Ilijaš kod Sarajeva, prenosi Anadolija.

Škola će u ovoj školskoj godini primiti 500 đaka, a u okviru novoizgrađenog objekta nalaze se velika sportska sala, kuhinja, bibiloteka, kao i stomatološka ambulanta.

Budući da je na području Ilijaša do danas gravitirala samo jedna osnovna škola, “Hašim Spahić”, otvorenje nove obraznovno-odgojne ustanove rasteretit će centralnu školu, stoga će se odvijanje nastave uveliko olakšati.  Direktor škole Mahir Dević kazao je kako je izgradnja ustanove trajala sedam godina, a tokom tog perioda, izgradnja je nekoliko puta bila obustavljena.

“Investicija je između 4,5 i pet miliona maraka. Izgradnja je trajala skoro sedam godina, bilo je zastoja zbog ekonomske krize i političkih previranja, ali intenzivno smo radili i, evo,sada smo ovdje”, kazao je Dević.

Načelnik općine Ilijaš  Akif Fazlić kazao je kako je današnji dan praznik građana sa područja općine Ilijaša.

“Prije svega, ovaj dan je praznik za građane Ilijaša. Mi smo sretni zbog toga. Jedan dugi san koji smo sanjali, pretvorio se u javu”, kazao je.

Svečanosti otvorenja škole, uz ostale, prisustvovali su predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i ministar obrazovanja i nauke FBiH Damir Mašić.

“Ovo je škola na koju su građani Ilijaša čekali pola vijeka. Sad su konačno dobiti jedan zaista prelijep, funkcionalan objekat, i ja im čestitiam na tome. Uvjeren sam da će iz ove škole izaći dobro obrazovane i dobro vaspitane generacije mladih iz Ilijaša”, kazao je Izetbegović.

Zadovoljstvo povodom otvorenja osnovne škole u Ilijašu nije krio ni ministar Mašić.

“Danas je veliki dan, zaista, ne samo za ovu mjesnu zajednicu, već za cijeli Kanton Sarajevo”, kazao je Mašić.

Otvaranju su prisustvovali brojni visoki politički zvaničnici, predstavnici federalnih, kantonalnih i općinskih vlasti i brojne druge zvanice.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close