Ukrajina: “Počeo je najveći rat od 2. svjetskog, mrtve ćemo brojati u desecima hiljada”

Na dan kada je više ukrajinskih visokih dužnosnika javno utvrdilo kako je njihova zemlja s Rusijom ušla u rat, ukrajinski ministar obrane Valerij Geletej na svom je službenom Facebook profilu napisao uistinu dramatičan status.

“Veliki je rat došao na naša vrata, rat kakav Evropa nije vidjela još od Drugog svjetskog rata. Nažalost, gubici u takvom ratu mjerit će se ne u stotinama, nego u hiljadama i desecima hiljada ljudi’, stoji u statusu koji je prenijela agencija AFP.

Geletej je i u jednoj ranijoj izjavi za medije spomenuo kako je počeo rat, ali ton nije bio ni približno dramatičan kao ovaj iskazan na popularnoj društvenoj mreži.

U međuvremenu, dan nakon što je objavljeno da se ruski predsjednik Vladimir Putin založio za hitne razgovore o statusu jugoistoka Ukrajine, što uključuje i pitanje njezine državnosti, Kremlj i proruske snage pokušavaju ublažiti taj njegov probni balon tvrdnjama da on baš nije tako mislio.

Vođe samoproglašenih Narodnih republika Donjeck i Lugansk pozvali su u ponedjeljak vlasti u Kijevu da priznaju njihovu regionalnu autonomiju, ali u sklopu Ukrajine, u kojoj sada navodno žele ostati, premda su nakon proglašenja neovisnosti zapravo zatražili pripajanje majci Rusiji..

Dvije separatističke enklave traže od ukrajinskog parlamenta da prekine vojne operacije na istoku države, kako bi se mirno mogli održati parlamentarni i lokalni izbori, čije je prijevremeno održavanje najavljeno za loktobar.

Također su pozvali na sastavljanje povjerenstva koje bi razvilo sporazum o mirnom razrješenju sukoba i obnovi regije Donjeck.

Zamjenik premijera samoproglašene Narodne Republike Donjeck Andrej Purgin izjavio je kako je separatistička delegacija donijela za stol prijedloge kako prekinuti vojne akcije i smanjiti broj žrtava.

Autor: (A. Vr.) – Avaz

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close