Kultura

U nedjelju svečano otvorenje Džamije Sultan Mehmed Fatiha u Milodražu

U okviru manifestacije “Dani Ahdname – Milodraž 2024”, 2. juna će biti svečano otvorena Džamija Sultan Mehmed Fatiha u Milodražu.

Na temelju historijske činjenice za koju se veže utemeljenje Ahdname 1463. godine, kao jednog od najstarijih dokumenata o ljudskim pravima u historiji, ova džamija ima svoju kulturnu i vjersku vrijednost za muslimane Bosne i Hercegovine.

Njena izgradnja je projekat koji je realizovan prilozima vakifa, institucija i džemata.

– Osjećamo veliku radost i zadovoljstvo što su se priveli kraju radovi na novoj džamiji Sultan Mehmed Fatiha u Milodražu. Ova džamija je šesta na istim temeljima i nakon zadnje koja je otvorena 1970. godine, koja je građena od tada dostupnih materijala, te devastirana u toku rata. Riječ je o novoj džamiji koju ova lokacija zaslužuje – rekao je glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Kiseljak Kenan-ef. Bajrić.

Program svečanog otvorenja počinje u 11.30, a najavljeno je prisustvo reisul-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazovića, muftije sarajevskog prof. dr. Nedžada Grabusa, te vjernika iz cijele Bosne i Hercegovine.

Prvu džumu u novosagrađenoj džamiji će 31. maja predvoditi muftija sarajevski, dok će 01. juna posliie akšam-namaza biti proučen tradicionalni mevlud uz učešće voditelja Škole hifza Muftijstva sarajevskog i imama MIZ Kiseljak.

(Preporod.info)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close