Kakanj: U naselju Varda otvorena nova stambena zgrada socijalnog stanovanja

U okviru Programa obilježavanja 25. novembra – Dana državnosti BiH danas je u naselju Varda na svečan način otvorena nova stambena zgrada u koju će biti smješteno 10 socijalno ugroženih porodica Roma. Izgradnju ovih stambenih jedinica finansirala je Humanitarna organizacija “Hilfswerk” Austrija, uz finansijsko učešće i podršku Općine Kakanj.

Nove stanove na korištenje su dobili Hašim Ramić, Ibro Ramić, Zekija Sejdić, Dževad Ramić, Mirsad Sejdić, Edin Sejdić, Sabaheta Crnojević i Nermina Vehabović, a uskoro će ugovore o korištenju preostala dva stana dobiti Šefik Pandžić i Delveta Ramić.
Ovo je treća zgrada koja je u proteklih nešto više od godinu dana izgrađena u svrhu stambenog zbrinjavanja socijalno ugroženih porodica Roma. Podsjetimo, početkom prošle godine izgrađena je i useljena zgrada sa 12 stanova, dok je u aprilu tekuće godine useljena i zgrada sa 4 stambene jedinice.
Izgrađene stambene jedinice se dodjeljuju na korištenje, a vlasnik stanova je Općina Kakanj.
Značajna donatorska novčana sredstva koja su došla u Kakanj su rezultat ozbiljnog pristupa općinske administracije rješavanju problema stanovanja u naselju Varda u kojem žive Romi, te nastojanja da se ova lokacija urbanizira i uredi, što su donatori prepoznali, te u konačnici uvrstili Kakanj među općine u kojima će graditi stambene jedinice za Rome.
Izgradnja novih objekata za stambeno zbrinjavanje socijalno ugroženih porodica Roma rezultira stvaranjem uslova za rušenje bespravno izgrađenih i neuslovnih objekata u naselju Varda. U proteklom periodu uklonjeno je nekoliko ovakvih objekata.
Decenijama niko nikad nije ni pokušao rješavati problem bespravne gradnje, niti problem stambenog zbrinjavanja Roma i općenito problem uređenja dijela naselja Varda u kojem žive Romi.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close