Kultura

U Mostaru obilježena 92. godišnjica smrti Mujage Komadine

“U jednoj od svojih emisija Mišo Marić izrekao je jednu činjenicu, da Mostarci i danas najviše uvažavaju i s najvećim simpatijama gledaju na dvojicu Mostaraca, a to su Mujaga Komadina i Džemal Bijedić. Mujaga Komadina je umro prije 92 godine, a prije 99 godina je okončao svoj gradonačelnički mandat koji je trajao ukupno 9 godina. Otišao je u gradonačelničku penziju prije 99 godina, ali je ostao najuspješniji gradonačelnik od kada Mostar ima tu funkciju”, kazao je za Klix.ba, Edin Batlak, jedan od inicijatora građanske inicijative za podizanje spomenika Mujagi Komadini.

Mujaga Komadina zaslužan je za gradnju cijelog niza reprezentativnih objekata u Mostaru, a kako kaže Batlak, od njega se Mostar počeo graditi kao grad koji podsjeća na značajne evropske godine.

“Mujagin značaj doveo je do naše inicijative koju su podržali Mostarci svih nacionalnosti, čime je potvrđeno, da je Mujaga svojevrsni ujedinitelj u današnjem Mostaru, u vezi s njegovim imenom nema sumnji”, dodao je Batlak, napomenuvši da je inicijativa osigurala svu potrebnu dokumentaciju za postavljanje spomenika koji je izradio poznati kipar Florijan Mićković.

Spomenik bi trebao biti postavljen na Trgu Musala, a iako je inicijativu podržao i mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić, gradske vlasti još nisu realizirale samo postavljanje spomenika.

“Mujagi će biti podignut spomenik, ali smo odbacili ideju da građani za spomenik sakupljaju novac. To treba biti finansirano iz gradskog budžeta, a to je ionako novac svih nas”, kazao je Edin Batlak, spomenuvši da je potrebno 50 hiljada KM za podizanje spomenika.

“U svojoj historiji Mostar je imao dva svoja velika gradonačelnika, jedan od njih je svakako Mujaga Komadina. Ja sam davno dao prijedlog da se Lučkom mostu vrati njegovo ime jer je on taj most i sagradio. Taj most je tada bio i graditeljska novina jer je prvi most na ovim prostorima sagrađen armiranim betonom. Drugi veliki gradonačelnik je Vlado Smoljan, graditelj mostova i pjesnik, koji isto zaslužuje da dobije svoj most, ovaj novi koji se gradi u Sutini”, kazao je prisutni Josip Muselimović, ugledni mostarski advokat i predsjednik Matice hrvatske Mostar.

Prisutan je bio i bivši mostarski muftija Seid ef. Smajkić, kao i mnoštvo uglednih građana te djeca iz škole koja nosi ime Mujage Komadine.

Do konca Drugog svjetskog rata ime Mujage Komadine nosila je i današnja ulica Cernica, kao i Lučki most. Prije nekoliko godina je Osnovna škola u Donjoj Mahali dobila ime Mujaga Komadina.

Klix
Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close