U mirovinu sa 67 godina života?

Starosna granica za odlazak u mirovinu će se podići, a odluka o tome bit će donesena do kraja ožujka. Ovo je najavila Vlada Federacije BiH u prosinačkom dodatnom “Pismu o namjerama” upućenom Međunarodnom monetarnom fondu.

Kratkoročna mjera

Rasprave o novoj starosnoj granici još se vode, u igri je nekoliko varijanti,  a najvjerojatnije će biti usvojena ona po kojoj će se granica povećati za dvije godine pa će se pravo na umirovljenje stjecati sa 67 navršenih godina života. Dva su razloga opredijelila Vladu za podizanje starosne granice  – odvraćanje od prijevremenog umirovljenja i nagrađivanje kasnijeg umirovljenja. Radi se zapravo o dijelu reforme kompletnog mirovinskog sustava u Federaciji koja je uglavnom već pripremljena i to u suradnji s Međunarodnim monetarnim fondom i Svjetskom bankom.

U suštini, riječ je o kratkoročnoj mjeri kako bi se usporio priljev novih umirovljenika i Zavodu MIO/PIO osiguralo da “lakše diše“. U ovom trenutku nitko ne može dati precizan odgovor na pitanje koliko ljudi uopće može ispuniti oba uvjeta za punu mirovinu – 67 godina starosti i 40 godina radnog staža s uplaćenim doprinosima za svaku godinu.

Prema nekim informacijama, ozbiljno se razmišlja i o podizanju minimalnog broja godina za stjecanje prava na mirovinu – po sadašnjim propisima on iznosi 20 godina radnog staža s potpuno plaćenim doprinosima. Kako doznajemo, s obzirom da je riječ o kratkoročnoj mjeri, moguće je da se za nekoliko godina donese nova po kojoj će starosna granica za odlazak u mirovinu ponovno biti povećana i to na 69 godina.

Redovita i sigurna isplata

Bez obzira na deficit težak 45 milijuna u protekle dvije godine u blagajni Zavoda MIO/PIO, mirovine su lani redovito isplaćivane, a prosječna je iznosila 350,15 maraka. Za 5813 povećan je broj novih umirovljenika. Treba reći da je prosinačka mirovina bila niža u odnosu na onu s početka prošle godine. Naime, statističari su izračunali da je njihova realna vrijednost smanjena za 1,6 maraka, koristeći se pri toj računici službenim podatkom da je inflacija iznosila 1,8 posto. Međutim, takvu “matematiku“ demantira život – poskupljenja su svakodnevna i u najvećem broju slučajeva nisu ukalkulirana u cijenu osnovne potrošačke košarice. Neslužbeno se barata podatkom da je prošle godine inflacija iznosila oko tri posto.

Iz Zavoda MIO/PIO su priopćili da ne treba očekivati povećanje mirovina u ovoj godini, ali su dali jamstva da će one biti sigurne i redovito isplaćivane. Vlada Federacije preuzela je obvezu kod Međunarodnog monetarnog fonda da se neće povećavati transferi iz proračuna za povoljnije mirovine. To praktično znači da se onima koji su ostvarili ili će tek ostvariti pravo na povoljnije umirovljenje mirovine neće isplaćivati iz sredstava ostvarenih uplatom doprinosa.

Dnevni list

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close