“Nepravedno”: ESI protiv moguće suspenzije bezviznog režima za zapadni Balkan

Evropska inicijativa za stabilnost (ESI), neprofitabilna institucija koja ispituje prilike na Balkanu i politiku Evropske unije prema toj regiji, izjasnila se protiv moguće suspenzije bezviznog režima za zapadni Balkan.

– Ponovno uvođenje viza za zemlje zapadnog Balkana, pored toga što je očigledno nepravedno, potkopalo bi kredibilitet Evropske unije i ugrozilo bi viznu liberalizaciju prema drugim zemljama, navodi ESI u dokumentu pod naslovom “Spašavanje bezviznog putovanja”.

U decembru 2009. godine, Evropska unija je ukinula vize za državljane Srbije, Makedonije i Crne Gore, dopustivši im da slobodno putuju u Šengen zoni. Ukidanje viza za Albaniju i Bosnu i Hercegovinu uslijedilo je naredne godine.

Od tada, Srbija i Makedonija su kritikovane zbog masovnih dolazaka tražitelja azila, većinski etničkih Albanaca i Roma. Mnoge pritužbe na ove dvije balkanske zemlje došle su iz Švedske, Belgije, Njemačke i drugih evropskih zemalja.

ESI naglašava da se institucije koje donose odluke o viznom režimu u EU nalaze pod sve većim pritiskom da riješe problem nekvalificiranih tražitelja azila na najdirektniji način – suspenzijom bezviznog režima, objavljeno je  je internet stranici Balkan Insight.

ESI nudi dva rješenje kako bi se izbjegla suspenzija bezviznog režima. Prvo je da svaka pojedinačna zemlja Evropske unije skrati vrijeme potrebno za odlučivanje o odobrenju ili odbijanju azila.

U izvještaju je naveden primjer Švicarske, u kojoj proces obrade zahtjeva za azil iz zemalja zapadnog Balkana traje ne više od 24 sata.

Drugi način bi bio rješenje na nivou Evropske unije kojim bi EU proglasila sve zemlje koje su uključene u proces vizne liberalizacije zemljama sigurnog porijekla. Time bi se automatski ubrzalo donošenje odluka o izdavanju azila.

U izvještaju ESI-a se zaključuju da bi kombinacija oba rješenja bila najbolji mogući pristup rješavanju ovog problema.

(fena)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close