U Ilijašu predstavljen nacrt prostornog plana: Lakše do dozvola i potvrda

U Općini Ilijaš održana je javna prezentacija i upoznavanje javnosti sa nacrtom B faze izmjena i dopuna prostornog plana Kantona Sarajevo 2003-2023.

Plan je prezentirao prisutnima nosilac izrade plana – Zavod za planiranje razvoja KS-a, a prisustvovali su i ovlašteni predstavnici Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS-a te direktor Zavoda za planiranje razvoja KS-a Hamdija Efendić.

– Ovo je prvi put da će prostorni plan ponuditi nešto novo građanima Ilijaša i svima u Kantonu Sarajevo.

Pod tim mislimo da će običnom građaninu biti lakši put da ostvare neka prava poput gradnje objekata, obrađivanja zemljišta što je do sada bilo dosta komplikovano i zahtijevalo nekoliko dozvola i potvrda, kazao je Adnan Šabotica, predstavnik Zavoda za planiranje KS-a.

Raspravi su prisustvovali predstavnici Općine Ilijaš, predstavnici mjesnih zajednica, kao i načelnik Općine Ilijaš koji su iznijeli zapažanja, sugestije, prijedloge i kritike.

Nakon javne rasprave načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić izrazio je pozitivan stav o izmjenama u nacrtu, odzivom i zaintesiranošću predsjednika mjesnih zajednica i općinskih vijećnika koji su prepoznali važnost ovog dokumenta.

– Postojeće stanje na terenu u KS-u ukazivalo je na potrebu da se krene u izradu izmjena i dopune nacrta prostornog plana jer je postojeći postao limitirajući faktor daljem i bržem razvoju KS-a i općine.

Drago mi je da je nacrt usvojen i u javnoj raspravi i nadam se da će u oktobru i novembru doći kao prijedlog u Skupštinu KS-a i postati punovažan dokument po kojem ćemo svi raditi, rekao je Fazlić.

Načelnik smatra da će ovaj plan omogućiti brže i lakše usvajanje urbanističkih i regulacionih rješenja i stvoriti pretpostavke za olakšavanje procedura potencijalnim investitorima i običnim građanima u budućem radu.

Javna rasprava o nacrtu B faze izmjene i dopune prostornog plana KS-a trajat će 3. oktobra, a do tada svi zainteresirani mogu dostaviti prijedloge i sugestije u pisanoj formi nadležnim.

Oslobođenje

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close