U Hrvatsku samo s pasošem, lične karte neće važiti

Pravni timovi Evropske komisije i Vijeća Evropske unije odbili su zahtjev Hrvatske da joj se dopusti da građani Bosne i Hercegovine od 1. jula u tu državu ulaze s ličnim kartama, saznaje “Dnevni avaz”.

Kako nam je iz izvora bliskih Vijeću EU preneseno, obrazloženje za takvu odluku više je pravno-tehničke nego političke naravi.

Visoka saglasnost

– Stručnjaci i evropskih institucija i najvećeg dijela država EU saglasni su u ocjeni da se ne može udovoljiti zahtjevu Hrvatske da građani BiH u tu državu ulaze s ličnim kartama. Između ostalog, razlog je i u tome što BiH nije do kraja razvila svoj sistem biometrije, ali i nedavni problemi s azilantima s kojima su se posebno suočile Njemačka i Švedska. Ovo je 21. vijek i svi građani moraju posjedovati biometrijske dokumente. U BiH više od 100.000 ljudi nema biometrijske pasoše. Mi ne možemo dopustiti nove sigurnosne izazove – stav je jednog od sagovornika “Dnevnog avaza”.

 

Lobiranje Sarajeva

 

Kako nam je pojašnjeno, očekuje se da 24. i 25. juna na sastanku Vijeća ministara EU u Luksemburgu Hrvatska i BiH dobiju formalni odgovor. Teoretski, moguće je da resorni ministri donesu odluku suprotnu preporukama pravnih eksperata, ali se u praksi to desilo možda u dva-tri slučaja u dosadašnjoj historiji Vijeća EU.

Naši sagovornici iz Brisela ističu i da će Hrvatska “dobiti po prstima” zbog previše rigoroznog tumačenja propisa EU.

– Mi smo uočili da se hrvatski carinici previše revnosno ponašaju na granici sa BiH i da to nekada prerasta u maltretiranja. Naša je preporuka da ministri EU kažu Hrvatskoj da “s manje uživanja, a više razuma” tretiraju bh. državljane na granici – govore naši izvori.

Izvori iz Brisela istakli su da su bh. vlasti dugo i ustrajno lobirale da EU udovolji zahtjevu Hrvatske, da je i zvanični Zagreb bio veoma zainteresiran za pozitivan odgovor, ali da pravni timovi nisu prihvatili argumente dviju država.

Konačna odluka je na ministrima EU, koji se naredne sedmice sastaju u Luksemburgu.

 

Nepotrebno maltretiranje

 

Naši sagovornici iz Brisela ističu i da će Hrvatska „dobiti po prstima“ zbog previše rigoroznog tumač enja propisa EU.

 

– Mi smo uočili da se hrvatski carinici previše revnosno ponašaju na granici sa BiH i da to nekada prerasta u maltretiranja. Naša je preporuka da ministri EU kažu Hrvatskoj da „smanje uživanja, a više razuma“ tretiraju bh. državljane na granici – govore naši izvori.

avaz

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close