U Hrvatskoj svetac, za Haški sud ratni zločinac

Njemački mediji danas pišu o visokim kaznama za ratne zločine koje su izrečene političkim i vojnim liderima tzv. Herceg-Bosne. Ističe se kako je ovo praktično i osuda nekadašnjeg predsjednika Hrvatske, Franje Tuđmana.

List Frankfurter Allgemeine Zeitung piše o sadržaju presude Haškog tribunala liderima nekadašnje Herceg-Bosne.

Jadranko Prlić je osuđen na 25 godina zatvora Jadranko Prlić je osuđen na 25 godina zatvora

“Lider bosanskih Hrvata tokom rata u BiH, Jadranko Prlić, dobio je kaznu od 25 godina zatvora. Prema navodima sudije Jean-Claudea Antonettija presuda je donesena jednoglasno. Prlića je tužilaštvo teretilo za mučenje i protjerivanje Bošnjaka i pripadnika drugih nacionalnosti u periodu od 1991. do 1994. On je u tom periodu imao punu kontrolu nad sabirnim logorima, naveo je Antonetti. Tamo je došlo do teških zlostavljanja zatvorenika.

Tadašnji politički vrh Hrvatske, na čelu sa nacionalističkim predsjednikom Franjom Tuđmanom podržavao je Hrvate u BiH u borbi za priključenje Hrvatskoj teritorija na kojima su bili u većini. Jednostrano proglašena Republika Herceg Bosna nikada nije dobila međunarodno priznanje”, prenosi Frankfurter Allgemeine Zeitung.

“Otac” nezavisne Hrvatske ratni zločinac

“Osnivač nezavisne Hrvatske je ratni zločinac” naslov je članka u listu Frankfurter Rundschau. Ovaj list piše kako je raspad Jugoslavije do sada uvijek predstavljan crno-bijelim slikama. Hrvati su bili dobri, a Srbi loši momci. Presuda Tribunala u Hagu bila je jasna: šestorica bosanskohercegovačkih Hrvata osuđena su za “udruženi zločinački poduhvat na čijem vrhu su stajali predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman, ministar odbrane Gojko Šušak i general Janko Bobetko”. Frankfurter Rundschau dodaje:

“U Hrvatskoj vlada veliko razočarenje zbog ove presude. Ona je sramna, baš kao što su apsurdne optužbe protiv Franje Tuđmana, tvrdi opozicioni HDZ. Međutim i premijer Hrvatske Zoran Milanović kaže kako “presuda za udruženi zločinački poduhvat” mora da padne na drugoj instanci.

Franjo Tuđman i Gojko Šušak sa vojnicima Hrvatske vojske Franjo Tuđman i Gojko Šušak sa vojnicima Hrvatske vojske

To se već jednom desilo, kada je na spektakularan način oslobođen hrvatski general Ante Gotovina. Ukoliko, međutim, presuda o udruženom zločinačkom poduhvatu iza kojeg stoji državni vrh Hrvatske ostane na snazi, onda se buduća članica EU mora suočiti sa zahtjevima za veliku ratnu odštetu koji će iznositi milijarde eura.

Presuda slabi i poziciju Hrvata u politički podijeljenoj BiH. Hrvati čine 15 odsto stanovništva, ali žele veća prava u odnosu na Bošnjake i Srbe. Oni za sebe traže dio države u kojem bi imali neograničenu samostalnost i čiji bi glavni grad bio Mostar”, piše list Frankfurter Rundschau.

Autor: Azer Slanjankić

Odgovorna urednica: Jasmina Rose

dw.de

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close