Lani država pomogla otvaranje “čak” 116 radnih mjesta!

Udio obrta u FBiH s više od 50 tisuća malih i srednjih preduzeća među kojima i obrtnika u FBiH u ekonomskom udjelu u poreznoj politici FBiH je između 60 i 70 posto.

Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta organiziralo je danas konsultativni sastanak sa županijskim ministrima, njihovim pomoćnicima i saradnicima za oblast malih i srednjih poduzeća čiji je cilj bio nastaviti započete aktivnosti poboljšanja komunikacije i razmjene iskustava federalnog i resornih ministara radi uspostavljanja bolje koordinacije i harmonizacije aktivnosti.

Federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Sanjin Halimović je ukazao da je u BiH i dalje prisutno mnogo barijera za otvaranje i pokretanje malih i srednjih poduzeća, što potvrđuju i podaci iz izvještaja Doing Business po kojima je BiH među posljednjih desetak zemalja u svijetu, za što je razlog složenost ustroja države.

Federalno ministarstvo je u tom pravcu pokrenulo značajne aktivnosti i niz zakonskih prijedloga, ali što je i dalje nedovoljno za intenzivnije pomake u toj oblasti budući da je donošenje tih zakonskih rješenja u nadležnosti drugih resora – ministarstava financija i pravde.

 

Mogli bi ovo, mogli bi ono, mogli bi ništa!
Po riječima ministra Halimića jedan od iskoraka za poboljšanje poslovnog ambijenta za pokretanje malih i srednjih poduzeća mogao bi biti putem mreže nezavisnih udruga i poslodavaca putem tzv. LED net mreže koja želi da unaprijedi dijalog i politike za poticajne mjere na području oba bh. entiteta.

Županijski ministri su posebno ukazali na značaj privlačenja investitora, smanjenje administrativnih barijera za registriranje poduzeća i dobijanje potrebnih dozvola, kao i izdavanje koncesija.

U Federaciji BiH egzistira 76 različitih obrta i više od 400 obrtnika su korisnici projekata Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta.

Na skupu je ukazan poseban značaj na očuvanje starih i tradicionalnih zanata jer se radi o segmentu tradicije, kulture i obrtništva u cjelini.

U sklopu projekata koje je u 2012. godini realiziralo Federalno ministarstvo osigurano je 116 novih radnih mjesta.

Udio obrta u FBiH s više od 50.000 malih i srednjih preduzeća među kojima i obrtnika u FBiH u ekonomskom udjelu u poreznoj politici FBiH je između 60 i 70 posto.

F/Dnevnik.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close