Zagreb i Brisel traže od BiH da popusti

Hrvatski privrednici očekuju od Evropske komisije i BiH da hitno postignu dogovor o izmjeni Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SAA) kako bi i nakon 1. jula ostao postojeći nivo carina za hrvatske proizvode u BiH u skladu sa CEFTA, istakli su danas iz Sektora za poljoprivredu Hrvatske gospodarske komore u Zagrebu.

Kako su naveli, ukoliko SAA ne bude izmijenjen, hrvatska prehrambeno-prerađivačka industrija će biti teško pogođena, dodavši da je izvoz poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u BiH u 2012. godini iznosio oko 450 miliona dolara, što čini 28 odsto ukupnog izvoza tih proizvoda.

Sa druge strane, u BiH i dalje insistiraju da nema popuštanja, uz objašnjenje da je prilikom potpisivanja CEFTA bilo definisano da nakon ulaska u EU Hrvatska počinje da primjenjuje carinske politike EU, prema kojima Hrvatska kao dio EU gubi pravo na niže carine.

Igor Gavran, savjetnik generalnog sekretara Spoljnotrgovinske komore BiH, očekuje da bh. vlasti ostanu pri stavu da nema popuštanja, iako se, kako navodi, na BiH vrši veliki pritisak.

“Imam osjećaj da je hrvatska vlada na neki način dala određeni mig svojim kompanijama da i dalje odgađaju odluku o prenošenju proizvodnje u BiH jer od Europske komisije očekuju da izvrši pritisak na BiH da popusti na svoju štetu. Nema bilo kakvog razloga za popuštanje. Jedino bi mogla biti donesena politička odluka sa više instance, ali ja to ne mogu ni da zamislim”, rekao je Gavran.

Endi Mekgafi, portparol Delegacije EU u Sarajevu, ističe da Komisija ne traži od BiH da u potpunosti liberalizuje svoje tržište prema EU, nego da očekuje da BiH omogući izmjenu SAA kako bi se zadržao postojeći režim. On je napomenuo da je EU od 2000. u potpunosti otvorila svoje tržište za proizvode iz BiH, osim šećera, vina, teletine i ribe, te da je ta asimetrija zadržana i u SAA.

“Ulaskom Hrvatske u EU, logično je da trgovinski režim EU-27 treba da bude proširen i na Hrvatsku. U svim ranijim procesima proširenja to je učinjeno tako da susjedne zemlje dodaju tradicionalnu trgovinu sa zemljom pristupnicom postojećem sistemu kvota koje su odobrile EU. To je standardni postupak kako bi se omogućilo da se i dalje odvija postojeća trgovina, jer bi poremećaj u trgovini bio loš za potrošače, firme i institucije s obje strane granice”, rekao je Mekgafi.

Dunja Jevak, generalni konzul Hrvatske u Banjaluci, istakla je da je za Zagreb važno da odredbe SAA budu što liberalnije, kako bi Hrvatska zadržala postojeće pogodnosti.

Prema hrvatskim podacima, moguće seljenje u BiH, ukoliko ostane CEFTA, najavila je Tvornica duhana Rovinj, a “Kraš” bi izvozni program mogao nastaviti u Prijedoru, dok bi “Franck” pojačao proizvodnju u Grudama.

Gavran je uvjeren da će, ako BiH ne popusti, dio hrvatskih kompanija preći u BiH, i na taj način nastaviti koristiti privilegije CEFTA.

“Hrvatske kompanije neće dozvoliti da dođu u gubitke. One će sigurno doći u BiH ako procijene da im je to isplativo. Sve ovisi od toga da li ćemo mi istrajati u pregovorima da ne popustimo ucjenama EU i Hrvatske”, rekao je on.

U STK BiH ne očekuju “sankcije” od strane Hrvatske i EU u vidu zaustavljanja bh. proizvoda za hrvatsko tržište. Gavran je rekao da će za neke proizvode biti problema, ali da bi većina negativnih efekata mogla biti prevladana.

“Ako bismo riješili pitanje izvoza mlijeka i mliječnih prerađevina odmah i bez bilo kakvog prekida u izvozu i u narednih barem nekoliko mjeseci riješili pitanje ostalih proizvoda animalnog porijeka uz zadržavanje carina za proizvode iz Hrvatske, mislim da bismo najteže udare i štetne posljedice mogli uspješno izbjeći”, naveo je Gavran.

Nezavisne novine

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close