BiHPolitika

U Foči i Višegradu četnici poželjni, počast žrtvama zabranjena

Članovi Udruženja Prve slavne 111. Viteške brigade Armije RBiH, umjesto današnje planirane posjete Foči i Višegradu, počast žrtvama istočne Bosne odali su u Goraždu i Ustikolini.

Položili su cvijeće na spomen-obilježja poginulim braniocima te ubijenoj djeci ovog dijela BiH i bacanjem ljiljana u rijeku Drinu odali počast stradalim stanovnicima Goražda, Foče, Višegrada i drugih gradova.

Predsjednik Udruženja Nusret Aganović podsjetio je da nadležne policijske stanice Foča i Višegrad nisu odobrile okupljanje članova ovog udruženja u tim gradovima

Navodi da nisu bili planirani nikakvi skupovi već samo obilazak Aladže u Foči te odavanje počasti stradalim Bošnjacima bacanjem cvijeća u Drinu sa mosta kod KP doma. Isto je planirano i u Višegradu, uz klanjanje podne namaza, obilazak šehidskog mezarja na Bikavcu te ulice Pionirska i bacanje cvijeća sa Mosta Mehmed paše Sokolovića

– Iz PU Foča dobili smo faks u kojem stoji da ne možemo doći i to obaviti jer iritiramo ljude iz Foče uz obrazloženje da je to ipak ratna jedinica i, da bi se opravdali, naveli su da smo mi tražili skup, što nije tačno – precizirao je Aganović.

Kaže da je o svemu obavijestio potpredsjednika RS Ramiza Salkića i predsjednika SO Foča Izeta Spahića.

– Interesantno je kako je procurio akt, jer nismo poslali ni dopis Islamskoj zajednici dok se ne konsultujemo s policijom i sumnjam da se to namjerno prezentiralo na takav način da nas se spriječi da obiđemo mjesta stradanja naših Bošnjaka. Ovakvih neugodnosti nismo imali u drugim sredinama – ističe Aganović.

Dodaje da je upravni odbor Udruženja odlučio da njegovi članovi danas dođu u Goražde ali da neće odustati u namjeri da obilježe stradanja i u drugim gradovima istočne Bosne.


(FENA)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close