BiHPolitika

U četiri institucije FBiH prosječna plaća uposlenih 5.469 KM!

Skandalozno: Dok penzioneri krpe kraj s krajem

U četiri institucije FBiH prosječna plaća uposlenih 5.469 KM!

Trenutna prosječna bruto plaća uposlenih u četiri institucije čiji je osnivač Federacija, a to su Agencija za nadzor osiguranja, Komisija za vrijednosne papire, Fondacija za održivi razvoj i Agencija za bankarstvo FBiH, iznosi 5.469 maraka!

Ovaj skandalozan podatak koji je “Avazu” predočen u materijalu Vlade FBiH o državnoj službi samo je vrh ledenog brijega o neuređenoj oblasti ogromnih plaća u javnoj upravi većeg bh. entiteta.

Apsolutni rekorderi

Prema tom materijalu, prosječna bruto plaća 20 uposlenih u Agenciji za nadzor osiguranja iznosi 4.942 KM, dok 19 uposlenih u Fondaciji za održivi razvoj mjesečno primaju po 5.182 KM. Još više plaće imaju uposlenici Komisije za vrijednosne papire FBiH, njih 19, s obzirom na to da one u prosjeku iznose 5.653 KM. Rekorderi su uposleni u Agenciji za bankarstvo FBiH, njih 101, čija prosječna plaća iznosi čak 6.101 KM.

Ilustracije radi, jedan uposlenik Agencije za bankarstvo ima mjesečna primanja viša od sedam prosječnih plaća ili od 16 prosječnih penzija u FBiH!

Prema materijalu Agencije za državnu službu FBiH, koji treba poslužiti za novi zakon o plaćama u Federaciji, 7.360 uposlenih koji dobivaju mjesečna primanja iz budžeta ima prosječnu plaću od 2.463 KM, dok uposleni u vanbudžetskim fondovima imaju prosječna primanja od 2.720 KM.

Šef Kluba SBB-a u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Nasir Beganović rekao nam je da je nužno donijeti zakon koji će propisati najviše plaće u institucijama ili preduzećima FBiH gdje su enormne zarade.

nasir-beganovic1

Beganović: Niko ne može imati više od premijera

– Smatram da neko ko živi na račun budžetskih ili sredstava određenih fondova ne može imati tako enormne plaće, kao da žive na drugoj planeti. Cijenim da nijedna od tih plaća ne bi smjela biti viša od plaće premijera ili predsjednika FBiH. Te plaće moraju se limitirati, jer se ne radi ni o kakvim ekstra sposobnim ljudima koji prave velike prihode ili profite – kazao je Beganović.

Plaće premijera ili predsjednika FBiH iznose oko 3.500 KM.

Ograničiti primanja

Šef Kluba SDA u ovom domu Ismet Osmanović izjavio je za “Avaz” da je Federalni parlament prije šest-sedam godina ograničio plaće u menadžmentima javnih preduzeća na maksimalno pet prosječnih plaća.

osmanovic-ismet1mk

Osmanović: Mnogi slobodno odlučuju

– Ostale su još neke institucije koje nisu obuhvaćene nikakvim zakonskim propisima koji bi regulirali ili ograničili plaće. Mnogima je ostavljeno na slobodno odlučivanje da utvrđuju plaće – kazao je Osmanović.
Autor: A. DUČIĆ – avaz.ba

 

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close